• De koers van cryptomunt cardano is donderdag voor het eerst tot boven de 3 dollar gestegen. Hiermee benadert de marktwaarde van cardano de 100 miljard dollar.
  • Cardano is wat marktkapitalisatie betreft na bitcoin en ether de grootste cryptomunt ter wereld.
  • Er wordt veel verwacht van een grote update waardoor er zogenoemde smart contracts kunnen worden gebruikt op het netwerk van cardano.

Cryptomunt cardano is donderdag fors gestegen en de koers noteerde voor het eerst boven de 3 dollar.

De koersstijging volgde op een bericht dat programmeurs die aan het netwerk van cardano sleutelen, een begin hebben gemaakt met het uitrollen van een grote upgrade. Hiermee kunnen zogenoemde ‘smart contracts’ worden gebruikt op het netwerk.

Smart contracts zijn afspraken tussen partijen, bijvoorbeeld over de manier waarop financiële transacties worden uitgevoerd. De afspraken worden vastgelegd in stukjes computercode die vervolgens automatisch kunnen worden uitgevoerd op het netwerk van een cryptomunt. Hierbij komen er geen financiële intermediairs meer aan te pas als tussenschakel bij het uitvoeren van transacties.

In de klassieke financiële wereld vervullen onder meer banken, verzekeraars en notarissen een rol als intermediair bij het uitvoeren van financiële transacties.

Lees ook: Koersuitbraak van ether geeft ruimte voor stijging naar oude recordstand, volgens technisch analist – bitcoin doet nieuwe poging om boven de $51.000 te komen

Donderdagmiddag noteerde cardano iets boven de 3 dollar, waarmee de totale marktwaarde van deze cryptomunt bijna 100 miljard dollar bedroeg.

Ter vergelijking: de marktwaarde van de bitcoin bedraagt ongeveer 940 miljard dollar en die van de nummer twee op de cryptomarkt, ether, 442 miljard dollar.

Cardano is de laatste weken bezig aan een enorme opmars, omdat beleggers veel verwachten van een grote upgrade van het netwerk onder de codenaam Alonzo.

De snelle stijging van cardano van woensdag en donderdag valt samen met de aankondiging van cardano-programmeur IOHK dat de Alonzo-upgrades zijn gelanceerd op een testnetwerk. Naar verwachting wordt de update later deze maand volledig uitgerold.

Door de Alonzo-upgrades kunnen er smart contracts worden afgesloten op het netwerk, waarmee de blockchain van cardano (het digitale logboek waarop transacties worden vastgelegd) aantrekkelijker wordt voor een bredere groep gebruikers.

Smart contracts worden al veel gebruikt op het netwerk van Ethereum en daar kan cardano mee gaan concurreren, vooral op het gebied van financiële toepassingen.

Cardano-programmeur IOHK liet via Twitter het volgende weten: "Het Cardano Testnet ondersteunt nu officieel Plutus smart contracts. Nu volgen de laatste tests en de integratie. We liggen nog steeds op koers voor 12 september. Voorwaarts!"

[activecampaign form=28]

Meer over crypto? Bekijk dan ook eens deze artikelen: