Het Britse parlement debatteert op 29 januari over een plan B voor de Brexit. Dat zegt ‘fractievoorzitter’ Andrea Leadsom van de Conservatieven in het Lagerhuis. Ook wordt dan door parlementsleden gestemd over het plan.

De deal die premier Theresa May presenteerde werd dinsdagavond met een ruime meerderheid weggestemd. Maar liefst 432 parlementsleden stemden in het Britse Lagerhuis tegen het plan, terwijl 202 vóór waren.

May moet uiterlijk maandag met een plan B komen voor de Brexit. Naar verwachting gaat het debat daarover op 29 januari de hele dag duren.

In 2016 stemde Groot-Brittannië in een referendum voor een vertrek uit de EU, maar nog steeds is het onduidelijk op welke manier dat moet gebeuren.

Onzekerheid is zorgwekkend

Ondertussen vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het zorgwekkend dat tien weken voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie beoogt te verlaten, er nog steeds grote onzekerheid is over de voorwaarden. In combinatie met de verdeeldheid in het Britse parlement vergroot dit volgens de toezichthouder de kans op een no deal-Brexit.

In dat geval kunnen ondernemingen hun toegang tot de Britse financiële markten verliezen, met onzekerheid over de continuïteit van de effectenhandel en internationale bank- en verzekeringsdiensten. Ook kan de uitbesteding naar Britse partijen in het geding komen.

Volgens de AFM is het daarom belangrijk dat financiële instellingen zich actief voorbereiden op een no deal-Brexit en hun voorbereidingen opschalen.

De AFM bereidt zich naar eigen zeggen voor op verschillende Brexit-scenario's. Mogelijk komt 30 tot 40 procent van de Europese kapitaalmarkt naar Nederland. Dit geldt voor zowel de aandelen- als de obligatiemarkt. Dit vraagt niet alleen meer capaciteit voor het verlenen van nieuwe vergunningen. Er zal ook meer doorlopend toezicht nodig zijn en het vraagt forse investeringen in IT, aldus de toezichthouder.

Lees ook: May verliest de Brexit-stemming: 6 dingen die nu kunnen gebeuren