• Britse bedrijven huren magazijnen in Nederland om van hieruit Europese klanten te bedienen.
  • Na de Brexit zijn douane-, voedselveiligheids- en belastingcontroles ingevoerd die het het verzenden van producten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Europese klanten bemoeilijken.
  • Door vanuit Nederland te opereren brengen de bedrijven het papierwerk aanzienlijk terug.
  • Lees ook: Nederland blijft profiteren van Brexit: 423 internationale bedrijven erbij in 2021

Nederlandse magazijneigenaren spinnen garen bij de Brexit. Britse bedrijven die te maken kregen met onder meer vertragende grenscontroles en onduidelijk papierwerk, besloten meer ruimte te huren in Nederland om van hieruit te opereren.

Sinds 2017 hebben al meer dan negentig bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk distributieruimte gehuurd of gebouwd in Nederland, schrijft zakenkrant The Financial Times. In ruim de helft van de gevallen is dat afgelopen jaar gebeurd, volgens de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Met de Brexit zijn douane-, voedselveiligheids- en belastingcontroles ingevoerd. Volgens Martin Bysh, CEO van Huboo, een Britse logistieke dienstverlener voor online retailers, zijn veel kleinere bedrijven toen gestopt met leveren in de Europese Unie. “Omdat ze het papierwerk niet begrepen en bang waren dat ze illegaal handel zouden drijven”, zegt hij in The Financial Times.

Huboo opende in juni 2021 een vestiging in Eindhoven, vlakbij de Belgische grens. Vanuit het opslagmagazijn van 32.000 vierkante meter worden driehonderd klanten bediend. Er werkt veertig man personeel. Met een Nederlandse vestiging kunnen kunnen Britse bedrijven het papierwerk beperken.

Ze kunnen een pallet per keer vanuit het VK naar het Nederlandse magazijn sturen en houden daar een voorraad aan, in plaats van de items afzonderlijk vanuit het VK naar Europese klanten te sturen. Voor elk item zou dan een douaneformulier nodig zijn. Voor bedrijven die inkopen in de EU heeft het al helemaal geen zin om de producten eerst naar het VK te brengen.

Bysh noemt Nederland een geweldige plek om een bedrijf op te zetten. "Ze staan klaar om te helpen en zitten naast veel belangrijke markten." Ook het Britse Snag dat onder meer online panty's van Italiaanse makelij verkoopt, opereert vanuit een distrubutiecentrum in Venlo. Het had eerst ruime keuze aan locaties maar ziet die slinken omdat meer Britse bedrijven hier landen.

Ook tijdelijk personeel is lastiger te vinden vanwege de lage werkloosheid in Nederland. Waar het in het VK makkelijk "personeel tappen" is, krijgen de Britse werkgevers hier te maken met hogere sociale lasten. "De lonen voor vast personeel liggen tien procent hoger dan in het VK. Tijdelijk personeel kost twee keer zoveel," schetst Tom Martin, CEO van Snag, in de krant. En dan ligt het in Nederland ook nog voor de hand om kosten voor woon-werkverkeer te dekken. Toch blijft Nederland aantrekkelijk als Europees distributiepunt, zegt de Brit tegen de FT.

Lees meer over Brexit: