In het geval van een no deal-Brexit daalt het Britse pond verder in waarde en kan de munt voor het eerst in de geschiedenis 1 dollar waard worden. Die waarschuwing geeft Lord Kerslake, voormalig hoofd van het Britse ambtenarenapparaat.

“Het is redelijk om te verwachten dat het pond blijft vallen, mogelijk tot pariteit met de dollar”, zei Kerslake, die de Britse civil service leidde tussen 2012 en 2014, tegen Business Insider.

De nieuwe Britse premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk bezworen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten op 31 oktober, met of zonder deal. Het groeiende risico dat het op een ‘no deal’ uit zal draaien, heeft het pond al doen zakken sinds Johnsons aantreden in juli.

Het pond is de afgelopen drie maanden al 7 procent minder waard geworden ten opzichte van de dollar en presteert daarmee het slechtst van alle grote valuta.

koers pond dollar 2019 q2

Britse economie krimpt

Vrijdag werd bekend dat de Britse economie in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent is gekrompen. Het gaat om de eerste krimp op kwartaalbasis sinds 2012, bleek uit cijfers van het Britse statistiekbureau.

Volgens Lord Kerslake moet de Britse centrale bank bij een ‘no deal’ overwegen om de rente te verhogen, om een langdurige vlucht uit het pond te voorkomen. Zo’n renteverhoging zou de inflatie, consumentenprijzen en de hypotheekrente omhoog drijven.

Lees ook op Business Insider

“De gebruikelijke reactie op een vlucht uit een valuta is om de rente te verhogen”, aldus Kerslake. “Maar dat is immens schadelijk voor de economie, en voor de reële inkomens vanwege de stijgende hypotheekrente. We kunnen dus geconfronteerd worden met een zeer, zeer moeilijk dilemma.”

boris johnson donald trump

Foto: Boris Johnson (links) en Donald Trump. Bron: Getty

Ook Rupert Harrison, fondsmanager bij vermogensbeheerder BlackRock, en analisten bij bank Morgan Stanley hebben voorspeld dat het pond tot 1 dollar kan vallen na een no deal-Brexit. Volgens een enquête van Bloomberg zou de schade echter beperkt blijven tot 1,10 dollar.

“Het pond staat al veel lager, maar ik denk dat het zonder deal nog erger kan en dat we dan de pariteit met de dollar gaan testen”, zei Harrison tegen Bloomberg.

Lees meer over de Brexit onder Boris Johnson: