De Britse economie is in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent gekrompen. Het gaat om de eerste krimp op kwartaalbasis sinds 2012, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau. Volgens kenners is dat een tegenvaller voor de pas aangetreden Britse premier Boris Johnson.

Economen hadden de krimp niet zien aankomen. Zij gingen in doorsnee uit van een stabilisering van de Britse economie.

Het VK lijdt duidelijk onder de Brexit-perikelen. Die zorgen voor veel onzekerheid en dat zit de economie in de weg. In het eerste kwartaal was nog sprake van 0,5 procent groei.

Wat meespeelt is dat veel bedrijven, om goed voorbereid te zijn, fikse voorraden hadden opgebouwd voorafgaand aan de oorspronkelijke Brexit-deadline in maart. Dat zorgde in de eerste maanden van het jaar nog voor groei. Toen het Britse vertrek uit de Europese Unie vervolgens werd uitgesteld, werden de voorraden in rap tempo afgebouwd. Dat haalde een grote hap uit het Britse bruto binnenlands product (bbp).

De economie werd ook getroffen door autofabrieken die hun gebruikelijke zomerse onderhoudsbeurten naar voren haalden. Door ze al in april te plannen, hoopten ze de dreiging van onderbrekingen van de levering rond de oorspronkelijke Brexit-deadline te voorkomen.

De Britse industrie kromp uiteindelijk met meer dan 2 procent. Dat is de sterkste achteruitgang in ongeveer tien jaar. De consumptie van huishoudens ging wel wat omhoog, geholpen door de lage werkloosheid en loonstijgingen. Daarentegen kreeg de economie geen steun van de dienstensector. Ook de handel nam af.

Laagste stand van pond

Door het nieuws over de krimp bereikte het Britse pond vrijdag de laagste stand ten opzichte van de dollar sinds januari 2017 bereikt. Een pond werd minder dan 1,2080 dollar waard. Ook ten opzichte van de euro leverde het pond in.

Rond 13.30 uur had de Britse munteenheid 0,5 procent verloren ten opzichte van de dollar. Tegenover de euro speelde het pond een kleine 0,7 procent van zijn waarde kwijt.

Het pond staat sinds de verkiezing van Boris Johnson onder druk door de onzekerheid waar de Brexit voor zorgt. Afgelopen weekend drong de Brintse regering er nog bij de leiders van de EU op aan om de Brexit-overeenkomst te heronderhandelen omdat "de politieke realiteit" zou zijn veranderd. Premier Johnson, die May eind juli opvolgde, stelt dat hij op 31 oktober de EU wil verlaten, met of zonder akkoord met Europa.

Lees meer over Brexit: