De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson waarschuwt anti-Brexiteers voor ‘hun fatale vergissing’ die tot een ‘permanent en diepgeworteld gevoel van verraad’ kan leiden bij de Britten die voor een vertrek uit de EU stemden.

In een toespraak die Johnson woensdag houdt, beticht hij verschillende politici van het ‘frustreren’ van de Brexit.

“Ik vrees dat bij sommige mensen de vastberadenheid om de Brexit te stoppen en de stem van het volk te veronachtzamen alsmaar groter wordt”, aldus Johnson.

“Dat is een verschrikkelijke vergissing die zal leiden tot een permanent en diepgeworteld gevoel van verraad. We kunnen en zullen dat niet laten gebeuren.”

Johnson: pleidooi voor harde Brexit

Naar verwachting zal Johnson zijn speech gebruiken om de angsten van tegenstanders van de Brexit te ontkrachten. “Als we willen dat dit project slaagt, dan zullen we degenen die de Brexit met angst en beven tegemoet zien van hun angsten af moeten helpen”, aldus Johnson.

"Ik ga vandaag proberen om enkele van die angsten te ontleden en aan te tonen, voor zover ik dat kan, dat ze ongegrond zijn en dat het compleet tegenovergestelde waar is: Brexit is geen reden voor angst, maar voor hoop."

Johnson haalt niet alleen uit naar het anti-Brexit-kamp. De minister zegt dat veel Remainers gedreven worden door "goedbedoelde sentimenten".

"We volstaan niet alleen met de woorden: jullie hebben verloren, get over it. We moeten onder ogen zien dat veel van hen gedreven worden door goedbedoelde sentimenten: een hecht gevoel van solidariteit met onze Europese buren en de wens van voorspoed voor het VK."

Oproep voor striktere immigratieregels

Naar verwachting zal Johnson ook premier Theresa May oproepen striktere immigratieregels in het leven te roepen als de Brexit eenmaal een feit is.

In aanloop naar zijn speech zei Johnson tegen The Sun al dat het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk ertoe heeft geleid dat 'inheemse Britten' in de verdrukking zijn geraakt.

"We moeten ook enkele harde noten kraken over de vraag wat twintig jaar aan ongecontroleerde immigratie door ondergekwalificeerde en onderbetaalde werknemers heeft betekend voor de verdrukking van lonen voor inheemse Britten en het gebrek aan een fatsoenlijke investering in jonge Britten", schreef hij.

Hypocrisie van de bovenste plank

Johnsons woorden in The Sun werden door anti-Brexiteers uitgelegd als 'hypocrisie van de bovenste plank'.

"Hij heeft tot nog toe niet uitgelegd waarom hij zo stevig lobbyt voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de douane-unie, terwijl er nog geen oplossing is voor het probleem wat straks opdoemt met de Ierse grens", zei Chuka Umunna van de Labour-partij.

"Hij heeft ook nog geen antwoord gegeven op de vraag waarom de regering nog niet gestart is met de gesprekken voor nieuwe handelsverdragen, terwijl dat wel een van zijn beloften was voorafgaand aan het Brexit-referendum."

"Boris Johnson zal eerlijk moeten zijn en moeten toegeven dat het allemaal nog niet zo gesmeerd loopt. Hij geeft zijn speech op Valentijnsdag, niet op 1 april."