Boris Johnson is toch beboet voor het overtreden van de coronaregels.

Johnson zou feestjes in zijn ambtswoning hebben toegestaan, aangemoedigd en bijgewoond toen in Engeland coronamaatregelen van kracht waren.

Het schandaal dat bekendstaat als ‘partygate’ heeft Johnson hevige kritiek opgeleverd, ook uit eigen gelederen.

Lees ook: Boris Johnson meldt detail over zijn omstreden luxevakantie naar de Spaanse kust: gratis loungen op Heathrow ter waarde van €2.100

De Britse premier Boris Johnson krijgt een boete voor het overtreden van coronaregels. Ook minister Rishi Sunak van Financiën wordt beboet. Eerder op de dag werd bekend dat het aantal coronaboetes voor overheidspersoneel was opgelopen van twintig naar meer dan vijftig.

Johnson en Sunak zijn dinsdag door de politie op de hoogte zijn gesteld, meldt een woordvoerder van Johnsons kantoor. De twee politici worden beboet omdat ze feestjes hadden bijgewoond toen in Engeland een lockdown van kracht was vanwege de coronapandemie.

Eind maart toen de eerste twintig boetes werden uitgedeeld aan regeringsfunctionarissen, leek het er nog op dat Johnson een boete zou ontlopen. Het politieonderzoek was toen echter nog niet afgerond.

De Britse politie doet onderzoek naar twaalf bijeenkomsten met overheidspersoneel in onder meer Downing Street 10, het kantoor van de premier. De affaire rond feestjes en borrels staat bekend onder de naam ‘partygate’.

De positie van Johnson kwam eerder dit jaar vanwege het schandaal zwaar onder druk te staan. Meerdere leden van zijn Conservatieve Partij riepen op tot zijn aftreden. Oppositieleider Keir Starmer van Labour heeft na de bekendmaking van boetes opnieuw opgeroepen tot Johnsons vertrek. Hij vindt dat ook Sunak zijn ontslag moet indienen.

Lees meer over 'partygate':