Meerdere bijeenkomsten van Brits overheidspersoneel in en rond de ambtswoning van premier Boris Johnson hadden niet mogen plaatsvinden, schrijft topambtenaar Sue Gray in haar langverwachte onderzoek naar ‘partygate’. Johnsons leiderschap heeft gebreken vertoond, staat in het rapport van twaalf bladzijden. Het gedrag van de medewerkers is niet goed te rechtvaardigen en er moeten lessen worden getrokken die de regering onmiddellijk moet toepassen.

Bij de feestjes werd veel alcohol genuttigd. “De excessieve consumptie van alcohol is op elk moment ongepast in een professionele werkomgeving”, schrijft Gray. In ieder geval bij sommige bijeenkomsten werden niet de hoge standaarden in acht genomen die je mag verwachten bij mensen die in en rond de regering werken, stelt zij vast. De tuin van de ambtswoning op Downing Street 10 werd zonder duidelijke toestemming of toezicht vaak gebruikt als verlengstuk van het kantoor, en ook dat is volgens Gray ongepast.

De regering kreeg eerder maandag het deels gecensureerde rapport overhandigd en maakte het enkele uren laten openbaar. Johnson legt later op de middag een verklaring af in het parlement. De politie van Londen, die ook onderzoek doet naar de bijeenkomsten, had gevraagd details uit het rapport van Gray achter te houden zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden.

Gray heeft om die reden geen details over de zestien feestjes die ze onderzocht in het rapport opgenomen. Bij bijeenkomsten op vier data is volgens de politie geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek, maar ook details daarover zijn achterwege gelaten. Ze heeft meer dan zeventig mensen geïnterviewd en ook e-mails en sms’jes bekeken.

De bevindingen kunnen Johnson in grote problemen brengen en hem mogelijk zelfs tot aftreden dwingen. Sommige partijgenoten hebben eerder al aangegeven dat hij moet vertrekken. Volgens de regels van zijn Conservatieve Partij moet 15 procent (54 van de 359) van de afgevaardigden een verzoek voor een stemming over het leiderschap indienen bij het partijbestuur. Als meer dan de helft vervolgens voor aftreden stemt, komt het premierschap van Johnson ten einde en wordt een andere conservatief de eerste minister.

Johnson biedt excuses aan in Lagerhuis

De Britse premier Boris Johnson heeft in het Lagerhuis verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens coronalockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor bijeenkomsten die zijn gehouden en de manier waarop ermee is omgegaan.

Gray vindt dat direct moet worden geleerd van wat er heeft plaatsgevonden. Johnson heeft gezegd de bevindingen van Gray te accepteren en haar aanbeveling op te volgen. "We zullen veranderingen doorvoeren", aldus Johnson. Hier zal de komende dagen meer over worden bekendgemaakt.

Steeds meer politici eisen het vertrek van Johnson. Zelf is hij niet van plan op te stappen en stelt zich afwachtend op vanwege het lopende politieonderzoek naar 'partygate'. Hij werd na zijn verklaring in het Lagerhuis direct bekritiseerd. Oppositieleider Keir Starmer van Labour beschuldigde Johnson ervan zich te verschuilen achter het politieonderzoek. "Er is geen twijfel dat de premier nu onderworpen is aan een strafrechtelijk onderzoek", zei Starmer.

De kritiek van Starmer werd in het Lagerhuis in stilte ontvangen door Johnson partijgenoten. Die reageren doorgaans met luid gejoel op aanvallen op hun premier, schrijft Sky News, maar dit keer niet.

Johnson ligt ook binnen zijn Conservatieve Partij onder vuur. Meerdere partijgenoten hebben hun vertrouwen in hem opgezegd, maar het is nog niet duidelijk of er voldoende steun is voor een vertrouwensstemming. Als Johnson die stemming verliest, wordt hij afgezet als partijleider en premier.

LEES OOK: Boris Johnson zet aanval in op standpunt EU over Noord-Ierland, terwijl hij onder druk staat vanwege ‘partygate’