• De Britse premier Boris Johnson beschuldigt de EU ervan op een “krankzinnige en pietluttige manier” het handelsakkoord over Noord-Ierland te handhaven.
  • Hij zei dit woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Britse parlement, waar hij vooral flink onder vuur kwam te liggen vanwege feestjes op Downing Street tijdens de lockdowns.
  • In reactie op alle kritiek die hij over zich heen kreeg, gaf Johnson af op de leider van de Schotse nationalistische partij SNP.
  • Lees ook: Liz Truss is de nieuwe ‘superminister’ voor de Brexit – lost zij de ruzie met Brussel over Noord-Ierland op?

De Britse premier Boris Johnson beschuldigt de Europese Unie ervan zich “krankzinnig en pietluttig” op te stellen bij de uitvoering van de handelsafspraken die zijn gemaakt over de grens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Britse premier – waar hij zich vooral moest verdedigen vanwege de aanhoudende kritiek over feestjes op Downing Street – zei Johnson dat hij “verontwaardigd” was over de manier waarop de EU het Noord-Ierse protocol uitvoert. Dat is een onderdeel van de Brexit-overeenkomst die hij in 2020 sloot met de Europese Unie.

“De EU voert dit op een krankzinnige en pietluttige manier uit. We moeten het oplossen”, zei Johnson in een reactie op een uitspraak van Noord-Ierse politicus Jeffrey Donaldson.

Donaldson klaagde dat honderden bedrijven de dupe zijn van de nieuwe zeegrens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië en dat hier een oplossing voor gevonden moet worden.

Het Verenigd Koninkrijk probeert ingrijpende wijzigingen aan te brengen in het Noord-Ierse protocol, dat is ingevoerd om ervoor te zorgen dat goederen vrij kunnen worden doorgevoerd over de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. 

De opmerkingen van de Britse premier lijken de spanningen tussen Londen en Brussel verder aan te wakkeren. Deze week voert de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss deze besprekingen met haar EU-collega over de Noord-Ierse handelsafspraken.

Spannende week voor Johnson

Johnson gaat nog een spannende week tegemoet in afwachting van de publicatie van een mogelijk vernietigend rapport over de talrijke feestjes die de premier en ambtenaren op Downing Street hielden tijdens de lockdowns in het land.

Naast dit rapport - dat woensdag al gepubliceerd zou kunnen worden - komt er ook een officieel politieonderzoek naar het overtreden van de regels door Johnson en zijn collega's. Dat kondigde de Londense politiechef Cressida Dick woensdag aan.

Tijdens het vragenuurtje van woensdag in het Britse parlement probeerde Johnson vragen over het schandaal zoveel mogelijk te vermijden. Hij noemde Labour leider Keir Starmer "een advocaat die geen leider is" en leek Ian Blackford, de leider van de Schotse SNP, het verwijt te maken 'dik' te zijn.

Meer over Boris Johnson, de flamboyante Britse premier: