De onthullingen over illegale borrels door medewerkers van de Britse premier Boris Johnson blijven elkaar in snel tempo opvolgen. Ze brengen hem verder in het nauw. De Britse krant Daily Mirror meldt dat personeel van de ambtswoning van Johnson ook tijdens de coronalockdowns elke vrijdag bij elkaar kwam om te drinken, ondanks een verbod op dergelijke feestjes binnen.

Johnson zou regelmatig getuige zijn geweest van de borrels en hij zou zijn staf hebben aangemoedigd “stoom af te blazen”. Volgens het blad werd er zelfs een speciale koelkast voor aangeschaft. Ook reisde de premier eind maart 2020 regelmatig heen en weer tussen zijn Londense ambtswoning en het buitenverblijf Chequers, terwijl hij de Britten had opgeroepen om af te zien van niet-essentiële reizen, aldus Daily Mirror.

Eerder vrijdag zag het kantoor van Johnson zich nog gedwongen koningin Elizabeth excuses aan te bieden voor twee feestjes op 16 april 2021, aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van de vorstin. Het was tijdens de lockdown en tijdens een periode van nationale rouw. Op de bijeenkomsten in de tuin van Downing Street 10, Johnsons kantoor en residentie, waren ongeveer dertig mensen. De premier zelf verbleef toen elders.

Johnson ging eerder deze week in het parlement al door het stof voor een borrel van naaste medewerkers met hem in de tuin van zijn ambtswoning op 20 mei 2020, tijdens de eerste lockdown. Niet alleen de oppositie eist zijn vertrek, ook steeds meer partijgenoten uiten openlijk kritiek op de premier.

Johnson heeft parlementariërs opgeroepen te wachten op de uitkomst van een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de coronaregels. Een topambtenaar voert dit onderzoek uit en zal op zijn vroegst volgende week haar bevindingen rapporteren.

Lees meer over Boris Johnson: