• De Britse premier Boris Johnson heeft geen boete gekregen voor deelname aan illegale coronafeestjes rond de regering, zo heeft een woordvoerder van Johnson laten weten.
  • De politie maakte eerder op dinsdag bekend dat de eerste twintig bekeuringen zijn uitgedeeld aan regeringsfunctionarissen die meededen aan de party’s tijdens een coronalockdown.
  • Het onderzoek is vanwege de “aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal” nog niet afgesloten en volgens de politie zijn meer boetes niet uitgesloten.
  • Lees ook: Boris Johnson biedt excuses aan in het Lagerhuis na kritisch rapport over ‘partygate’ en zijn leiderschap.

De Britse premier Boris Johnson heeft geen boete gekregen voor deelname aan illegale coronafeestjes rond de regering. Dat laat een woordvoerder van Johnson weten nadat de Britse politie eerder dinsdag bekendmaakte dat de eerste twintig bekeuringen zijn uitgedeeld aan regeringsfunctionarissen die meededen aan de party’s tijdens een coronalockdown.

Wie de boetes krijgen en hoe hoog die zijn, wordt niet vermeld in de verklaring van de politie. Het onderzoek is vanwege de “aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal” nog niet afgesloten en volgens de politie zijn meer boetes niet uitgesloten. Volgens Johnsons woordvoerder is het niet gepast te reageren voordat het onderzoek is afgerond.

Eerder deze maand zijn agenten begonnen met het verhoren van belangrijke getuigen, nadat rechercheurs de antwoorden hadden bekeken op de vragenlijsten die meer dan honderd mensen moesten invullen, onder wie premier Boris Johnson. Deze personen waren betrokken bij bijeenkomsten op het kantoor van Johnson in Downing Street en in andere overheidsgebouwen tijdens een coronalockdown.

De affaire kreeg de naam partygate, omdat het om feestjes en vrijdagmiddagborrels zou gaan. Twaalf daarvan worden sinds januari onderzocht. De bekeuringen worden uitgeschreven vanwege het overtreden van de coronaregels. Het is onwaarschijnlijk dat Johnson een bon krijgt, zei een anonieme bron eerder tegen Reuters. Sommige feestgangers kunnen volgens hem meerdere prenten krijgen.

Johnson heeft herhaaldelijk gezegd er zeker van te zijn dat er geen regels werden overtreden en dat het om werkbijeenkomsten ging. De kwestie rond de borrels die plaatsvonden terwijl er een coronalockdown was, leidde tot veel ophef in het Verenigd Koninkrijk. De oppositie en een deel van zijn eigen partij willen dat hij opstapt.

Meer over Boris Johnson? Check ook deze stukken eens: