• De Britse premier Boris Johnson heeft iets onthuld over zijn gratis luxevakantie naar het Spaanse Marbella in oktober, waarmee hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt.
  • In een transparantieregister gaf hij het gratis verblijf in de lounge van luchthaven Heathrow op ter waarde van 2.100 euro.
  • De premier verbleef echter ook gratis in een luxevilla van de steenrijke familie Goldsmith die voor 30.000 euro wordt verhuurd. Critici vinden dat hij dit moet opgeven.

Boris Johnson heeft een verblijf van 1.800 pond, omgerekend ongeveer 2.100 euro, geregistreerd voor een gratis verblijf in een lounge op de Britse luchthaven Heathrow.

Dit nadat hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt met zijn luxevakantie aan de Spaanse Costa del Sol waar hij gratis verbleef in een villa van de steenrijke familie Goldsmith, die onder anderen bestaat uit geldschieters en politici van de Conservatieve Partij.

Over dat verblijf heeft Johnson niets vermeld in het register waar Britse parlementsleden giften, substantieel aandelenbezit en verdiensten naast hun werk als volksvertegenwoordiger moeten opgeven.

Dit register werd afgelopen donderdag wel geüpdatet met het gratis gebruik van de luxueuze Windsor Suite door Johnson op Heathrow Airport op 7 oktober. Toen vloog de premier naar het Spaanse Marbella voor zijn later veelbesproken vakantie.

Waar Johnson zijn melding over het loungen op Heathrow heeft voorzien van een bedrag van 1.800 pond, heeft hij dat niet gedaan met zijn gratis verblijf in de luxevilla dat hij elders registreerde.

Johnson airport
De vermelding van Johnson's gratis verblijf in de lounge op Heathrow in het transparantieregister van het Britse parlement.

Zijn vakantie in de villa is saillant omdat deze is gelinkt aan de Conservatieve politicus Zac Goldsmith, die Johnson in de adelstand heeft verheven en aan een ministerspost hielp toen Goldsmith in 2019 zijn zetel in het Lagerhuis verloor. Sinds dat jaar is hij minister voor Milieu en Ontwikkelingssamenwerking.

Het verblijf in de villa van de Goldsmiths heeft Johnson zonder bedragen gemeld in een transparantieregister voor ministers en dat is volgens zijn woordvoerder voldoende.

"Eerder dit jaar heeft de premier de gastvrijheid genoten van een oude familievriend die zijn vakantiehuis beschikbaar stelde", zei de woordvoerder volgens The Guardian. In overeenstemming met de transparantie-eisen heeft hij deze regeling in de hoedanigheid van minister vermeld, gezien de gastvrijheid door een andere minister werd verleend."

Hoewel Downing Street heeft geweigerd details te verstrekken over de waarde van het verblijf in Marbella, reppen media dat de villa beschikbaar is voor 25.000 pond, omgerekend bijna 30.000 euro, per week.

Dat Johnson wel zijn gratis lounge-uren op Heathrow ter waarde van 1.800 pond meldt en niet de waarde van zijn dure, gratis verblijf registreert, noemt oppositiepartij Labour bij monde van Lagerhuislid Angela Rayner "volslagen idioot".

"De premier heeft een gift gekregen van iemand die hij in de adelstand heeft verheven en een ministeriële functie heeft gegeven. De premier moet ons de waarheid vertellen over zijn donaties", zegt ze tegen Business Insider.

Theresa May loungede duurder

De Windsor Suite op Heathrow wordt vaak gebruikt door vips en royals. Oud-premier Theresa May loungede in totaal 16 keer in de suite voor in totaal 67.000 pond, schreef nieuwssite NationalWorld.

Het is onduidelijk waarom May een verblijf in de lounge opgaf voor 4.200 pond en Johnson dit vermeldt voor 1.800 pond.

In 2015 zei Johnson nog persoonlijk "voor de bulldozers te gaan liggen" om een derde landingsbaan op Heathrow te voorkomen die door de regering May werd goedgekeurd. Uiteindelijk reisde Johnson naar Afghanistan waarmee hij de stemming over de landingsbaan in het Lagerhuis ontweek.

Lees meer over Boris Johnson: