Donald Trump heeft zich ingelaten met verdachte belastingconstructies toen hij profiteerde van de rijkdom van zijn vader.

Dat schrijft The New York Times dinsdag. De krant onderzocht meer dan 200 belastingaangiftes van Trump en zijn broers en zussen.

De Amerikaanse president heeft zich lang gepresenteerd als selfmade miljardair, maar onderzoek van de krant heeft uitgewezen dat hij ten minste 413 miljoen hedendaagse dollars (357 miljoen euro) heeft gekregen uit het vastgoedimperium van Fred C. Trump.

Dat gebeurde in de jaren negentig meestal door belastingfoefjes, maar ook door duidelijke gevallen van fraude.

Trump op zijn achtste al miljardair

Volgens de Amerikaanse krant kreeg Donald Trump al vanaf jongs af aan jarenlang grote sommen geld van zijn schatrijke oude heer en moeder Mary.

‘The Donald’ zou op zijn derde al een inkomen hebben gehad van 200.000 dollar per jaar. En hij was miljonair op zijn achtste.

De kinderen van Fred Trump zouden in totaal een miljard dollar hebben doorgesluisd naar hun kinderen, tegen een zeer voordelig tarief.

Ze zouden, bij een successiebelasting van 55 procent, zo’n 550 miljoen dollar hebben moeten betalen. Maar in realiteit werd slechts 52,2 miljoen dollar afgedragen aan de fiscus.

Fred Trump was creatief om het geld bij zijn zoon te krijgen. Zo was Donald Trump werknemer, huisbaas, bankier en consultant van zijn vaders vastgoedbedrijf. Ook verstrekte hij meerdere leningen die hij nooit terugkreeg.

Trumps advocaat ontkent

Donald Tumps advocaat Charles J. Harder noemde de bevindingen van de New York Times over belastingontduiking en fraude “100 procent vals en buitengewoon lasterlijk”. Er is volgens hem geen sprake van gesjoemel door de president. Deze liet dat soort zaken aan belastingdeskundigen en familieleden over.

Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, noemde het verhaal “misleidend”. Volgens haar heeft de federale belastingendienst jaren geleden deze transacties bekeken en goedgekeurd.

De beschuldigingen in het artikel van de NYT worden desalniettemin door de belastingautoriteiten van de staat New York onder de loep genomen, laat een woordvoerder van de staat weten.

LEES OOK: De tweets van Donald Trump zijn vaak listiger dan je op het eerste gezicht zou denken