De familie achter winkelketen Blokker behaalde vorig jaar een winst van bijna 100 miljoen euro uit vastgoed, beursgenoteeerde bedrijven en andere investeringen. Hoewel die winst niet gerelateerd is aan de Blokker-keten, is het verschil met de verliezen van de winkels erg groot.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van het investeringsvehikel Hoornsche Broeder Capital b.v.. Deze holdingmaatschappij beheert het vermogen en de investeringen van de familieleden. Wijlen Jaap Blokker maakte de gelijknamige winkelketen groot en zijn weduwe en broer Els en Ab zijn nu verbonden aan de investeringsmaatschappij HB Capital.

HB Capital ontvangt geen opbrengsten vanuit de Blokker-filialen, hoewel het wel panden verhuurt aan Blokker en andere retailformules. Het is voor het eerst dat het bedrijf de cijfers bekendmaakt na jarenlange geheimhouding. “Naar het oordeel van de aandeelhouders past toepassing van deze regeling niet meer in de huidige tijdgeest”, aldus een woordvoerder.

De winst komt over vorig jaar uit op ‘bijna 100 miljoen euro’, zo schrijft het FD. Die bestaat onder meer uit 13 miljoen euro aan stijging in waarde van de vastgoedbezittingen, vooral winkelpanden en -centra. De effectenbeleggingen brachten echter nog meer op: 13 miljoen euro uit directe investeringen en 64 miljoen aan waardestijging. Totaal komt dat neer op 90 miljoen euro.

Daarnaast had HB Capital inkomsten van 43 miljoen euro uit de verhuur van de genoemde panden. Het eigen vermogen van het investeringsvehikel bedraagt maar liefst 792 miljoen euro.

In tegenstelling tot de familie, ging het stukken minder goed met Blokker-formule. Het bedrijf dat de filialen beheert, leed vorig jaar een recordverlies van 344 miljoen euro. Saillant is ook dat Intertoys - dat tot 2017 deel uitmaakte van de Blokker Holding - net uitstel van betaling heeft aangevraagd. Volgens een woordvoerder is die keten na anderhalf jaar nog steeds bezig is om het gebrek aan investeringen in het 'tijdperk-Blokker' in te halen.

Nieuwe moederbedrijven onttrokken vermogen aan het zicht

Overigens is het mede onder druk van het FD dat de Blokkers nu openheid van zaken geven over hun vermogen naast de beslommeringen van het winkelbedrijf. De afgelopen jaren hielden de eigenaren de jaarcijfers van HB Capital geheim met behulp van een controversiële boekhoudkundige vondst.

De holding kreeg elke twee jaar een nieuw moederbedrijf en het vorige kwam dan te vervallen. De Kamer van Koophandel accepteert dat moederbedrijven de jaarrekeningen van de dochterondernemingen doorgeven. De deadline om een jaarverslag in te dienen, bedraagt twee jaar. Door elke twee jaar het moederbedrijf op te doeken, ontliep de familie Blokker deze deadline al sinds 2012 (Jaap Blokker overleed in 2011).

Toen het FD de truc vorig jaar onthulde, zeiden experts dat ze die nog niet eerder hadden gezien. Ook achtten zij de methode niet legaal als een rechter er zich over uit zou spreken. Volgens Steef Bartman, emeritus hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden, kan het best zijn dat deze tactiek de Blokkers boven het hoofd blijft hangen: "Een economisch delict wegens schending van de publicatieplicht dreigt nog altijd."

Lees meer: