HEMA-koper Marcel Boekhoorn wil sneller uitbreiden in het buitenland. Om dat te financieren wil de kersverse eigenaar Nederlandse filialen verkopen aan franchisenemers, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van anonieme bronnen.

Dat is opvallend, omdat de franchisers voor de oude eigenaar Lion Capital nog een hoofdpijndossier waren. Een impasse rond de contracten van franchisenemers was naar verluidt voor het Belgische Core Equity voor de zomer reden om af te haken als koper.

Ongeveer de helft van de 545 HEMA-vestigingen in Nederland zijn in handen van ondernemers die tegen betaling de handelsnaam mogen gebruiken. Boekhoorn kan het beter vinden met de franchisers, die volgens het FD in oktober zelf met de Nederlandse zakenman op de proppen kwamen als mogelijke nieuwe eigenaar. Makelaar en presentator Harry Mens speelde daarbij de rol van koppelkoning.

Boekhoorn maakte nieuwe afspraken met de franchisenemers, onder meer over de verdeling van de inkomsten uit online verkopen. De ondernemers waren in hun nopjes met de overname door de Nederlandse zakenman, die ook eigenaar is van Ouwehands Dierenpark.

HEMA kampt al tijden met magere resultaten. De afgelopen twee kwartalen werd verlies geleden en in de zomer werd zelfs een zeldzame omzetdaling genoteerd, al kwam dat volgens het bedrijf door de zomerhitte.

Boekhoorn wil schuld HEMA fors verlagen

Ruim een maand na de deal worden Boekhoorns plannen met de oer-Hollandse winkelketen langzaam duidelijk. Zijn eerste prioriteit is om HEMA financieel gezond te maken. De hoge schuldenlast is hem een doorn in het oog. HEMA heeft een schuld van honderden miljoenen, doordat Lion Capital de overname in 2008 grotendeels financierde met leningen.

"De schuldenlast zit groei zit de weg", aldus Boekhoorn tijdens de persconferentie. "Ik zal op korte termijn een aanvang maken met drastisch reduceren van schulden. Om te knallen met HEMA is een gezonde balans niet genoeg. De HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien. Het is één van de sterkste merken van het land."

Lees ook: Boekhoorn koopt HEMA, maar wat haalt hij in huis? 7 grafieken over de financiële situatie

Boekhoorn zou de schuld dus willen verlagen door winkels te verkopen aan franchisers. Dat kan tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen euro per vestiging opleveren, aldus ingewijden. Het gaat volgens het FD dan voornamelijk over HEMA-winkels in kleinere plaatsen, die minder winstgevend zijn dan de filialen in grote steden.

Ook zou Boekhoorn de eigen bakkerij, die op zeven locaties in Nederland onder meer de vermaarde tompoucen maakt, willen afstoten. Bij de bakkerij werken zo'n 350 mensen.

Boekhoorn mikt op meer HEMA-vestigingen in het buitenland. De afgelopen jaren zette het Nederlandse winkelbedrijf al de stap naar onder meer Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en het Midden-Oosten. Topman Tjeerd Jegen droomt zelfs van het Verre Oosten.

Boekhoorn wil de buitenlandse expansie versnellen. Onlangs moest de helft van de directie al vertrekken om HEMA slagvaardiger te maken.

LEES OOK: 7 dingen die je misschien niet weet over Marcel Boekhoorn, de man die HEMA koopt