Speelgoedwinkelketen Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden, waardoor een “stevige herstructurering” van de organisatie noodzakelijk is.

In tien jaar zou de verkoop van speelgoed zijn gehalveerd. Toenemende concurrentie van discounters maakt de stap onontkoombaar, aldus Intertoys.

Voorlopig blijven de winkels gewoon open. De rechter in Amsterdam heeft bewindvoerders aangesteld. Zij zullen komende tijd gaan kijken naar manieren om Intertoys overeind te kunnen houden.

“Wij betreuren de huidige onzekerheid”, verklaart topman Roland Armbruster. “Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren.”

Blokker verkocht Intertoys net op tijd

De speelgoedketen maakte jarenlang deel uit van Blokker Holding, totdat Intertoys in 2017 werd verkocht aan de Britse investeerder Alteri. Onder de nieuwe eigenaar werden tal van vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan een nieuw IT-platform en aanpassingen in de leveringsketen. Volgens een zegsman was er jarenlang amper geïnvesteerd in de webwinkel.

Alteri dacht ten tijde van de overname goed gebruik te kunnen maken van de "sterke positie" die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. Inmiddels is duidelijk dat er meer nodig is dan de inhaalslag van de afgelopen veertien maanden.

Intertoys heeft circa driehonderd winkels in Nederland en België, twee distributiecentra en een hoofdkantoor in Amsterdam. Daarnaast kent Intertoys nog ruim honderd franchisenemers in Nederland. Er werken meer dan 3200 mensen.

'Dreun Intertoys hard maar niet onverwacht'

Dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd is een harde maar niet geheel onverwachte klap voor het personeel van de speelgoedwinkelketen. Dit concludeert bestuurder Martijn den Heijer van vakbond CNV in een reactie op de surseance van het bedrijf. Hij wijst daarbij op de stevige concurrentie in de speelgoedbranche en dan met name de "voorname" rol van webwinkels.

Den Heijer vindt het wel raar dat investeerder Alteri al na veertien maanden de stekker uit Intertoys lijkt te trekken. Daarbij wijst hij ook op het uitstel van betaling, een constructie die volgens hem niet per se nodig is bij een reorganisatie.

Volgens de bondsbestuurder is de werkgelegenheid van circa 4.000 mensen in het geding. Den Heijer spreekt van een harde klap in het gezicht van de medewerkers in alle Intertoys-vestigingen. Den Heijer wil op zo kort mogelijke termijn met de directie van Intertoys om tafel om over de problemen te praten. Ook worden gesprekken met leden voorbereid.

Een woordvoerster van vakbond FNV spreekt van een treurig geluid. Volgens haar wordt het met name voor het personeel dat mogelijk op straat komt te staan nog een hele kluif om nog weer een soortgelijke baan te vinden. Zeker omdat de problemen bij Intertoys niet op zichzelf staan. Een keur aan winkelbedrijven ging de laatste jaren al op de fles of ging in afgeslankte vorm door.

Vakorganisatie RMU noemt het eveneens treurig dat Intertoys de strijd om de consument lijkt te verliezen. Met name de onzekerheid voor het personeel vindt RMU vervelend. De organisatie benadrukt dat de retailsector het al langere tijd lastig heeft. Niet alleen de webwinkels snoepen klanten af, ook prijsvechters zorgen voor concurrentiedruk. Naast de medewerkers van ketens lijken ook kleine zelfstandigheden daarvan het kind van de rekening te worden.

Lees meer: