• Ondanks het vakantieseizoen is augustus geen saaie maand voor je portemonnee.
  • Beleggers in aandelen moeten wat scherper opletten, nu koersen beginnen te dalen. Voor spaarders gloort een sprankje hoop.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoewel we nog midden in het vakantieseizoen zitten, is het op financiële markten allesbehalve saai. En dat heeft ook gevolgen voor de portemonnee van Nederlandse huishoudens.

Zo hebben aandelenmarkten het voor het eerst in maanden wat zwaarder. Beurzen doen een stapje terug, waarbij individuele aandelen soms harde klappen krijgen. Dat was op de Amsterdamse beurs deze week te zien bij het aandeel van betalingsverwerker Adyen, dat meer dan 40 procent daalde.

Voor spaarders zijn er juist wat lichtpuntjes: de inflatie koelt verder af in Nederland, terwijl spaarrentes licht blijven stijgen. Het gat tussen de inflatie en spaarrentes wordt daardoor kleiner.

Wat betreft de energieprijzen is de ontwikkeling gemengd. Prijzen van stroom en gas lijken uit te bodemen na een maandenlange periode van prijsdalingen. Wat betreft de brandstofkosten zitten prijzen van benzine en augustus duidelijk in de lift.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van augustus 2023.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: Daling van op jaarbasis, maar stijging op maandbasis

De huizenprijs lijkt bezig aan een omslag. Hoewel de gemiddelde transactieprijs in juni nog behoorlijk daalde met 5,5 procent op jaarbasis, was op maandbasis sprake van een lichte stijging van 0,2 procent. Dit bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die eind juli werden gepubliceerd.

De gemiddelde verkoopprijs kwam volgens de laatste gegevens van het CBS uit op bijna 413.000 euro.

Op korte termijn lijkt er sprake te zijn van een stabilisatie van de huizenmarkt. In andere woorden: de huizenprijzen dalen op jaarbasis en stijgen op maandbasis.

Het cijfer op jaarbasis zegt meer iets over het verleden terwijl de ontwikkeling op maandbasis iets over de toekomst kan zeggen, volgens financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Van Bruggen vertaalde de maand-op-maandcijfers naar jaarcijfers, waarbij de stijging in juni van 0,2 procent op maandbasis, zich op jaarbasis vertaalt naar een stijging van 2,7 procent. Er zijn aanwijzingen dat deze trend doorzet. Zo hebben verschillende hypotheekadviesketens gemeld dat het gemiddelde hypotheekbedrag stijgt.

Het kan echter nog even duren voordat de gemiddelde huizenprijs boven de piek van de zomer van 2022 uitkomt. In augustus 2022 lag de gemiddelde verkoopprijs op zo'n 446.000 euro, volgens het CBS.

ABN Amro voorspelde in zijn recente woningmarktmonitor dat de daling van de huizenprijzen op jaarbasis waarschijnlijk in 2024 tot een halt komt.

Lees ook: De huizenprijzen stijgen én dalen: wat betekent dat?

Variabele hypotheekrente nog steeds hoger dan vaste rentes

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast, de meest gekozen rentevaste periode, kwam half augustus uit op 4,2 procent met NHG-verzekering en 4,7 procent zonder NHG, zoals de bovenstaande grafiek toont.

Daarin is ook te zien dat de hypotheekrente begin 2022 fors steeg van zo'n 1,5 procent naar 4 à 5 procent. De gemiddelde hypotheekrente ligt nu al enige tijd op dat niveau. Hoewel de hypotheekrente vanuit historisch perspectief niet hoog is, wordt dat door veel huiseigenaren wel zo ervaren.

Zij herinneren zich de lage rentes in de afgelopen 10 jaar waarin de rente meerdere jaren op het extreem lage niveau van 1 à 2 procent lag. Terwijl vóór 2014 de gemiddelde rente voor 10 jaar vast altijd boven de 4 procent lag.

Huizenkopers die hun hypotheekrente nu opnieuw moeten vastzetten, hebben de jaren van lage rentes gemist. En sommigen hopen op een rentedaling, merkt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep. Zij overwegen om voor een rentevaste periode korter dan 10 jaar te kiezen, of zelfs voor een variabele rente.

Met een variabele rente kun je zonder boete overstappen op een aantrekkelijkere (vaste) rente, als die zich voordoet. En normaliter is een variabele rente ook lager dan een vaste rente, omdat zekerheid doorgaans duurder is.

Maar dat gaat niet nu op. De gemiddelde variabele rentes met en zonder NHG liggen nu op respectievelijk 5,03 en 5,51 procent, en zijn daarmee hoger dan de gemiddelde rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast. De gemiddelde rente voor 5 jaar vast is ook hoger dan de rente voor 10 jaar vast.

Huiseigenaren die hun rente nu opnieuw moeten vastzetten, krijgen dezelfde of iets hogere maandlasten, omdat de huidige rente ongeveer op het niveau ligt van 10 jaar geleden. Kiezen ze voor een variabele rente, dan is het waarschijnlijker dat ze meer gaan betalen.

Lees ook: Hypotheekrente voor 10 jaar vast is ongeveer net zo hoog als tien jaar geleden: rente nu variabel houden bij oversluiten betekent dat je méér betaalt


Sparen: inflatie daalt, spaarrente stijgt

Het gaat wat verder de goede kant op voor spaarders die al jaren last hebben van de torenhoge inflatie. In juli kwam de inflatie in Nederland uit op 4,6 procent, terwijl de hoogste variabele spaarrente voor vrij opneembare rekeningen is gestegen naar 2,33 procent, zo bleek deze maand.

Hiermee is het gat tussen de spaarrente en de inflatie wat kleiner geworden, al is de zogenoemde 'reële rente' (spaarrente minus de inflatie) nog steeds negatief. Dat wil zeggen dat de hoogste variabele spaarrente onvoldoende oplevert om de koopkracht van spaargeld stabiel te houden.

Overigens staat veel spaargeld van Nederlanders op rekeningen bij de grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank en die bieden voor vrij opneembare rekeningen relatief lage spaarrentes van 1 procent tot 2,25 procent, zo signaleerde de site Geld.nl eerder deze maand.

Uitdagers op de spaarmarkt bieden vaak wat hogere rentes, maar het is wel belangrijk om te letten op eventuele beperkende voorwaarden. Daarnaast is het belangrijk om te weten of spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt, dat spaartegoeden tot 100.000 euro per klant dekt, als een bank omvalt.

Lees ook: Ruim 3% rendement op een beleggingsfonds dat de rente van de ECB volgt: nieuw product van beleggingsapp Peaks


Beurs: AEX krijgt tik

Na een beursrally die enkele maanden heeft geduurd, kregen aandelenmarkten in augustus te maken met wat serieuzere tegenwind. Zorgen over hardnekkige inflatie en rentestijgingen op obligatiemarkten zorgden op de aandelenmarkt voor een terugslag.

De Amsterdamse AEX-index noteerde eind juli nog op een piekniveau van ruim 790 punten, maar is binnen enkele weken teruggezakt naar een stand van 735 punten, een verlies van ruim 7 procent.

De daling van de AEX werd deze week versterkt door de perikelen rond betalingsverwerker Adyen. Het fintechbedrijf en voormalige beurslieveling werd donderdag ongekend hard afgestraft voor tegenvallende financiële resultaten en zakt ook vrijdag verder. Daardoor verloor Adyen in twee dagen tijd meer dan 40 procent van zijn beurswaarde en dat werkte ook door op de AEX.

Lees meer: ‘Dit lijkt erg op de jaren 1999 en 2000’: beursstrateeg vergelijkt huidig optimisme met late fase van dotcomzeepel en noemt 3 manieren voor beleggers om zich in te dekken


Benzine en diesel: prijzen in de lift

Olieprijzen zijn aardig opgelopen in augustus en dat is terug te zien bij de prijzen van benzine en diesel aan de pomp.

Per 1 juli stegen prijzen van benzine en diesel door het wegvallen van de tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel, maar daarna heeft de prijsstijging zich doorgezet.

Inmiddels noteert de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine op 2,08 euro en voor een liter diesel gaat het om 1,82 euro.

De stijging van olieprijzen op de wereldmarkt heeft mede te maken met een stijging van de vraag naar energie, waardoor ook de vraag naar olie en daarvan afgeleide producten toeneemt, zo signaleerde energie-agentschap IEA eerder deze maand. De vraagstijging komt mede door met de sterke stijging van vakantiereizen (per vliegtuig en auto) en extra vraag vanuit China.

Aan de andere kant is het aanbod van ruwe olie gedaald, mede door een productiebeperking van Saudi-Arabië in juli.

De prijs van een vat Brent olie noteerde vrijdag op bijna 85 dollar en dat is ongeveer 10 procent meer dan een maand eerder.


Stroom: nog lichte daling prijzen

Zowel de variabele als vaste stroomprijzen zijn in augustus verder gedaald. "De daling is minder hard dan voorgaande maanden. De neerwaartse trend in de markt zet zich door maar lijkt wat af te vlakken", signaleert energie-expert Ewoud van de Kolk van financiële vergelijker Pricewise.

Het gemiddelde tarief voor nieuwe klanten van energieleveranciers ligt bij de variabele stroomprijs in augustus op 16,76 cent per kWh, exclusief belastingen. Dat is iets lager dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast, dat op 18,72 cent per kWh noteert, blijkt uit de gegevens van Pricewise.

Er is behoorlijk wat beweging op de energiemarkt, waarbij tarieven snel kunnen wisselen. "De keuze voor een termijncontract van één of drie jaar kan consumenten en bedrijven enige prijsstabiliteit bieden. Helemaal nu we wellicht een bodemvorming zien in de prijsontwikkeling", geeft Van de Kolk aan.


Gas: geen prijsdaling meer

Op de gasmarkt is te zien dat prijzen lijken te stabiliseren, want de variabele tarieven en de tarieven voor 1 jaar vast noteren gemiddeld genomen op vergelijkbare niveaus in juli en augustus.

Uit de data van Pricewise blijkt dat het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten in augustus op 53,78 cent per kuub noteert, exclusief belastingen. Het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast zit daar iets boven op 62,02 cent per kuub exclusief belastingen.

"Bij de gasprijzen zien we dat de dalende trend afgelopen maand is omgeslagen naar een voorzichtig stijgende markt. De oorzaak hiervoor ligt bij het naderende eind van de zomerperiode en de voorbereidingen op de winter", geeft energie-expert Van de Kolk aan. "Ondanks de ruim gevulde reserves in gasopslagen die veel Europese landen hebben, blijft men waakzaam voor een koude winter."

Lees ook: Energieleverancier Vandebron gaat klanten met zonnepanelen €10 tot €20 per maand rekenen voor terugleveren stroom 

Lees meer over geldzaken: