De afstraffing van het aandeel Adyen op de beurs is nog niet ten einde. Vrijdag verloor het aandeel nog eens bijna 3 procent lager, na een unieke beursklap op donderdag.

Beleggers dumpten het aandeel van de betalingsverwerker en voormalige fintechlieveling op de beurs donderdag massaal na tegenvallende financiële resultaten. De koers van de betalingsverwerker kelderde daardoor met bijna 40 procent, waarmee Adyen zo’n 19 miljard euro aan waarde zag verdampen. Het was het grootste dagverlies ooit voor Adyen, dat in 2018 naar de beurs ging.

Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg haalden Adyen van hun kooplijst af na de koersval en halveerden het koersdoel voor het aandeel. De kenners maken zich vooral zorgen over de afnemende omzetgroei en de dalende winstmarge van Adyen, dat vooral in de Verenigde Staten kampt met toenemende concurrentie.

Deutsche Bank verlaagde ook het koersdoel flink, maar handhaafde wel het koopadvies voor Adyen. Volgens de kenners van de Duitse bank biedt de forse koersdaling een mooi instapmoment voor beleggers die investeren voor langere termijn.

De AEX-index ging vrijdag 0,4 procent achteruit tot 735 punten. De hoofdindex raakte donderdag al 2,5 procent kwijt door de koersval van Adyen.

Hogere loonkosten en druk op de winstmarge bezorgen Adyen ongekende afstraffing op de beurs

Adyen is in de eerste helft van 2023 minder hard gegroeid dan kenners hadden verwacht. Het Amsterdamse bedrijf, dat betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag onder meer de loonkosten stijgen doordat het meer mensen heeft aangenomen. Ook werd de groei van de netto-omzet in de eerste helft negatief beïnvloed door de hogere inflatie en rentetarieven, en een toenemende prijsconcurrentie in de sector.

Adyen verwerkte in de eerste zes maanden van het jaar 426 miljard euro aan betalingen, wat 23 procent meer was dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee boekte het bedrijf 739 miljoen euro omzet, een stijging van 21 procent. Zowel de transacties als de omzet vielen daarmee lager uit dan analisten hadden verwacht. Vooral de groei van de netto-omzet in Noord-Amerika viel tegen. Daar was namelijk sprake van een ruimschootse halvering van de groei tot 23 procent.

De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen nam daarnaast af met 10 procent tot 320 miljoen euro. Dat was ook lager dan voorzien. De winstmarge kwam daarbij uit op 43 procent, terwijl analisten hadden gerekend op een marge van ruim 48 procent.

Adyen breidde zijn personeelsbestand vorig jaar uit met ongeveer 1.150 werknemers en heeft aangegeven in 2023 een vergelijkbaar aantal mensen te willen aannemen als voorbereiding op de volgende groeifase. Het bedrijf vaart daarmee een andere koers dan grote techconcerns als Amazon, Google en Facebook. Zij kondigden dit jaar juist massaontslagen aan.

In de eerste jaarhelft nam het bedrijf 551 nieuwe mensen aan, waarmee het nu goed is voor 3883 voltijdsbanen. Het bedrijf verwacht wel dat de snelle personeelsgroei vanaf begin volgend jaar geleidelijk zal afnemen.

LEES OOK: 3 geopolitieke ontwikkelingen die aandelen, rentes, grondstofprijzen en de euro hard kunnen raken