Circa 100.000 huishoudens en mkb-bedrijven die propaan gebruiken, moeten rekening houden met een forse hogere accijnsheffing. Dat meldt de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) aan De Telegraaf.

Het kabinet denkt volgens de belangenvereniging na over een accijnsstijging van 300 euro naar 1.200 euro per jaar op lpg, waaronder propaan.

Huishoudens en mkb-bedrijven in buitengebieden gebruiken propaangas doorgaans, omdat zij niet aangesloten zijn op het aardgasnetwerk. Overstappen naar elektriciteit als primaire energiebron is volgens VVG niet altijd haalbaar.

LPG als tankbrandstof

Ook campinghuisjes en mobiele etenskramen als foodtrucks en oliebollenkramen leunen vaak op propaan, stelt de Telegraaf. Er zijn ook bedrijven die propaantanks hebben als reserve-energiebron in het geval van stroomuitval, en sommige boeren gebruiken propaan om gewassen te drogen.

Wie niet in een buitengebied woont, kent lpg mogelijk ook. Een mengsel van propaan en butaan is al jaren als lpg te tanken aan de pomp. Auto's die rijden op lpg betalen meer wegenbelasting (omdat ze zwaarder zijn), maar daar staat tegenover dat een liter lpg aan de pomp veel goedkoper is dan benzine of diesel. Dat komt omdat de Rijksoverheid een lagere accijns hanteert omdat lpg een schonere brandstofvorm is.

Verschil tussen lpg en gebruik propaan huishoudens

Het kabinet denkt er echter over na om de accijns op lpg gelijk te trekken met die voor benzine, een maatregel waar de Tweede Kamer in mei over debatteert. Hiermee zou dit ook gaan gelden voor propaan.

Belangenvereniging VVG zegt in de Telegraaf dat het kabinet zich blind staart op het gebruik van lpg voor auto's en in het transport en het thuisgebruik van propaan niet meeneemt. "Huishoudens worden geconfronteerd met een onterechte stijging van hun energierekening."

LEES OOK: je energierekening in april: prijzen gas en stroom zakken verder, maar daling zwakt af