• Voor het eerst sinds eind oktober hebben geldverstrekkers de hypotheekrente vaker verhoogd dan verlaagd, meldt financieel intermediair De Hypotheekshop.
  • Op de gemiddelde hypotheekrente heeft dit nog geen effect, maar daar kan verandering in komen als meer geldverstrekkers verhogingen blijven doorvoeren.
  • Dat zou ook meer in lijn zijn met de kosten die geldverstrekkers maken. De afgelopen tijd namen hypotheekaanbieders genoegen met een lagere marge, vanwege hevige concurrentie.
  • Lees ook: Hypotheekrente wordt bepalend voor stijging…of daling huizenprijs in 2024, verwachten experts

Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet financieel intermediair De Hypotheekshop.

Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd. En ook voor de volgende week zijn renteverhogingen aangekondigd, wat volgens De Hypotheekshop een teken is dat de hypotheekrente op korte termijn licht kan stijgen.

Vooralsnog hebben de laatste rentewijzigingen nauwelijks tot geen effect op de gemiddelde hypotheekrente voor de populairste rentevaste periode van 10 jaar, zo toont de onderstaande grafiek met gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Te zien is dat de gemiddelde hypotheekrentes voor 10 jaar vast met en zonder NHG-garantie al ruim een maand min of meer op hetzelfde niveau liggen. Deze week komen de gemiddelde rentes uit op 3,78 procent voor 10 jaar vast met NHG en 4,27 procent zonder NHG.

De gemiddelde rente kan wel verschuiven als geldverstrekkers meer renteverhogingen dan verlagingen blijven doorvoeren, zoals afgelopen week volgens De Hypotheekshop is gebeurd. Dat veel financiers de hypotheekrente verhogen komt volgens De Hypotheekshop doordat de rente op de kapitaalmarkt is gestegen en daar lenen veel hypotheekverstrekkers hun geld.

Het is opvallend dat de hypotheekrente niet al veel meer is gestegen, vindt de De Hypotheekshop. Financiers hebben nu namelijk een erg lage winstmarge op de hypotheekrente. De gemiddelde marge in dit kwartaal is zelfs een van de laagste sinds 2008, zo toont de onderstaande grafiek van De Hypotheekshop.

Bron: De Hypotheekshop
Bron: De Hypotheekshop

Te zien is dat de gemiddelde marge sinds 2008 slechts drie kwartalen lager was dan nu. Volgens De Hypotheekshop duidt dit op hevige concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt.

Ze zijn bereid om genoegen te nemen met minder winst. Dat komt omdat vijver aan nieuw klanten relatief klein is, stelt De Hypotheekshop na een analyse van cijfers van hypothekensoftwareleverancier HDN.

Hoewel het aantal hypotheekaanvragen dit kwartaal 20 procent hoger ligt dan in het slotkwartaal van 2023, is er relatief weinig aanwas van klanten. Maar liefst 54 procent van de consumenten met een hypotheekaanvraag blijft namelijk bij de huidige geldverstrekker. Dit zijn doorstromers of huiseigenaren die de hypotheek verhogen.

Dit betekent dat 40 geldverstrekkers strijden om de 46 procent overgebleven potentiële klanten. Dat zijn starters, andere doorstromers en oversluiters. Hun belangrijkste wapen is het rentetarief op de populairste hypotheek: 10 jaar vast met NHG, aldus De Hypotheekshop.

De financieel intermediair liet vorige maand weten dat de eerste hypotheekrentes weer aan het stijgen waren nadat ze twaalf weken op rij waren gedaald. De stijging kwam doordat de rente op de kapitaalmarkt toen ook al was gestegen. In de periode daarvoor ging de hypotheekrente nog omlaag door de dalende rente op de kapitaalmarkt.

Lees ook: Hypotheekrente wordt bepalend voor stijging…of daling huizenprijs in 2024, verwachten experts