Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.

De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen.

Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. “Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne.”

Lees ook: Olie en gas kunnen 40% duurder worden, als de onrust in het Midden-Oosten verder toeneemt, waarschuwt bankenclub

'Het is de vraag hoeveel macht OPEC+ nog heeft'

Zondag besloot de OPEC samen met bondgenoten zoals Rusland om de huidige productieverlaging van vaten ruwe aardolie te verlengen tot en met het einde van juni. Het gaat om een verlaging van zo'n 2 miljoen vaten per dag, waarvan OPEC-lid Saudi-Arabië de helft voor zijn rekening neemt.

De bedoeling is dat de geldstromen uit olie-export op peil blijven voor de zogenoemde OPEC+-landen. "Hoeveel hoger het wordt is eigenlijk niet te zeggen, maar het tijdperk van goedkope ruwe olie en benzine is voorbij", zegt Van Selms.

Hoe groot de impact van het besluit precies gaat zijn, is volgens de deskundige moeilijk te zeggen en hangt tegenwoordig af van meerdere factoren. "Het is namelijk de vraag hoeveel macht OPEC+ nog heeft. Het hoeft niet direct zo te zijn dat de leden ook echt gaan handelen naar het woord."

Daarbij stelt Van Selms ook dat het olievolume dat OPEC+ op de wereldmarkt brengt lager is dan in het verleden, waardoor de invloed op de olieprijs minder is.

Wat tegenwoordig meer invloed op de olieprijs heeft zijn bijvoorbeeld de aanvallen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee, waardoor olietankers de belangrijke handelsroute vermijden. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne nog steeds merkbare invloed door bijvoorbeeld de ban op Russische olie door westerse landen.

China gaat productie van olie en gas verder opvoeren

Naast het besluit van OPEC+ kwam ook China deze week met olienieuws. Bij het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) kondigde premier Li Qiang aan dat China de exploratie en productie van olie en gas verder op gaat voeren. Daarbij had hij wel een kanttekening. "Het zal niet makkelijk worden voor ons om die doelen te realiseren."

Toch is het besluit van China volgens Van Selms aanzienlijk. "Het betekent heel veel. De Verenigde Staten hebben een aantal jaar geleden hetzelfde gedaan en die zijn nu op papier zelfvoorzienend. Ze hebben laten zien dat het mogelijk is."

LEES OOK: Inflatie zakt net onder de 3%, maar daalt niet echt hard meer – benzine en diesel weer duurder