Blendle, de digitale kiosk voor het lezen van artikelen in kranten en tijdschriften, komt in handen van de Franse concurrent Cafeyn.

Mede-oprichter Alexander Klöpping zocht vorig jaar naar nieuwe investeerders, maar die bleken vooral interesse te hebben in een overname. Cafeyn bleek een goede match.

Op het Franse platform zijn 2.500 titels te lezen en is vergelijkbaar met Blendle. De bedrijven voegen hun catalogi samen en wisselen functionaliteiten uit.

Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, wordt op verzoek van Cafeyn niet naar buiten gebracht.

Blendle, het bedrijf dat artikelen uit kranten en tijdschriften aanbiedt, wordt verkocht. Koper is het Franse Cafeyn, een vergelijkbaar platform waarop 2.500 titels te lezen zijn en dat 1,5 miljoen gebruikers heeft.

Dat zegt mede-oprichter Alexander Klöpping van Blendle in een interview met de Volkskrant.

Klöpping ging vorig jaar op zoek naar investeerders om verder uit te breiden naar het buitenland. Dit omdat het lekker liep met Blendle Premium, het abonnementsmodel van de startup. Blendle heeft inmiddels 50.000 leden die een tientje per maand betalen.

"Tijdens gesprekken met investeerders kwamen we erachter dat ze vooral interesse hadden in een overname", aldus de Blendle-baas.

Met Cafeyn wil Blendle marktleider in Europa worden

De Franse concurrent Cafeyn bleek een goede match. Klöpping: "Ik denk dat we samen met Cafeyn onze droom – marktleider in Europa worden – veel sneller kunnen waarmaken."

Volgens Klöpping gaat er niet zoveel veranderen. De bedrijven voegen hun catalogi samen en wisselen functionaliteiten uit.

"Zij zijn beter met offline lezen - in het vliegtuig kun je Blendle nu niet gebruiken. Wij zijn beter met algoritmes, waardoor we de gebruiker artikelen op maat kunnen aanbieden, en we hebben een dienst als Audio." Op die laatste dienst worden artikelen voorgelezen.

Alexander Klöpping vertrekt als CEO van Blendle

Blendle begon met zijn dienst in 2014. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. "De kopende partij wil dat niet", aldus Klöpping.

Cafeyn neemt alle aandelen over. Een kwart daarvan was in handen van Klöpping. Ook The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer hadden een aanzienlijk belang in de Nederlandse startup.

Klöpping legt zijn rol als Blendle-CEO neer en draagt de dagelijkse leiding op het kantoor in Utrecht over aan chief commercial officer Willem-Jan Lens. Wel krijgt Klöpping een plek in het bestuur van Cafeyn.

Lees meer: