Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt ervoor dat zogeheten bitcoinpinautomaten gebruikt kunnen worden om zwart geld wit te wassen.

De machines maken dit mogelijk zonder dat daar specifiek toezicht op gehouden wordt. Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigde zondag berichtgeving hierover van de NOS.

De bitcoinpinautomaten maken het mogelijk om anoniem grote sommen cash geld te storten. In ruil daarvoor ontvangen ze bitcoins. Criminelen kunnen op die manier hun zwarte geld giraal maken, stelt het OM.

Op de automaten is geen controle van toezichthouders zoals de Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten. Omdat bitcoins geen valuta zijn, geldt een belangrijk deel van de financiële toezichtregels niet, zo stelt het OM.

Pas bij transactie boven de 15.000 euro zijn exploitanten van de machines verplicht om transacties te melden.

Diefstal van bitcoinmachine

Afgelopen week werd bekend dat in het Brabantse plaatsje Oudenbosch een bitcoin ATM (Automatic Teller Machine) is gestolen. De dieven hadden hun oog bij de inbraak in brasserie Tivoli speciaal gericht op de bitcoinautomaat, want verder is er niks meegenomen.

Directeur Herman Vissia van ByeleX, dat de automaat heeft geplaatst, zei tegen Omroep Brabant dat de inbrekers niets met de automaat konden: “Een hele domme actie van de dieven. De bitcoin kan tegenwoordig dan wel veel waard zijn, de digitale valuta zit niet in het apparaat, maar staat in de cloud.”

Als de dieven het apparaat aansluiten op internet wordt het direct herkend, dus ook in die zin kunnen ze er niks mee. Wel zat er nog wat briefgeld in de automaat.

De bitcoin is de afgelopen weken bezig aan een ongekende opmars en noteerde momenteel rond de 7.300 dollar.

In 2010 betaalde je nog 0,09 dollar voor een bitcoin. Lees in dit verband ook:

Wie zeven jaar geleden 100 dollar in de bitcoin had gestoken was nu multimiljonair geweest