Wie in juli 2010 voor 100 dollar bitcoins had gekocht had nu zo’n 8 miljoen dollar gehad. Een rendement van ongeveer 8 miljoen procent.
Bij die berekening gaan we uit uit van de eerste prijs die te vinden is in de Coindesk Price Index, een index die een gemiddelde hanteert van de verschillende bitcoinprijzen op handelsplatformen.

Daarop staat op 18 juli 2010 als eerste koers 0,09 dollar. Voor 100 dollar had je destijds dus 1.111 bitcoins kunnen kopen.
Spoelen we even dik 7 jaar vooruit naar deze vrijdag. De bitcoin noteerde vrijdag rond 7.300 dollar en piekte zelfs even op 7.450 dollar. Zaterdagochtend was de bitcoin iets teruggezakt naar 7.200 dollar.

Volg hier de koers van de bitcoin in dollars en euro’s op finanzen.nl.

Voor het gemak rekenen we even met een bitcoinkoers van 7.300 dollar. In de, uiterst onwaarschijnlijke, situatie dat iemand zijn 1.111 bitcoins sinds juli 2010 vastgehouden zou hebben tot deze vrijdag, zouden die cryptomunten nu ruim 8 miljoen dollar waard zijn geweest.

Kanttekening

Een kanttekening is hier natuurlijk op zijn plaats: de kans dat iemand zijn beleggingen in de uiterst volatiele bitcoin zo lang heeft aangehouden is nagenoeg uitgesloten. Als een belegger al langere tijd zijn positie zou aangehouden hebben, zou hij waarschijnlijk op het moment dat die 100.000 dollar waard was al hebben verkocht, als dat niet bij 10.000 dollar – toch ook al een verhonderdvoudiging van de originele inleg – al was gebeurd.

Maar het voorbeeld laat wel zien hoe explosief de bitcoin, die in 2009 op de markt kwam, is gegroeid. En het laat ook zien waarom er naast mensen die echt in de munt geloven of mensen die op zoek zijn naar een snelle winst, er ook veel zorgen zijn om handelaren in cryptomunten.

Zeepbellen

Want de ontzettend snelle waardestijging toont ook veel gelijkenissen met eerdere zeepbellen op de financiële markten die genadeloos uit elkaar gespat zijn. En de angst bestaat dat dit ook met de bitcoin gaat gebeuren, al logenstraft de munt tot nu toe wel elke doemvoorspelling. Met de nadruk op 'tot nu toe'.