De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus.

De bitcoin, ’s werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar. De ether ging 15 procent onderuit tot minder dan 4000 dollar.

De totale waarde van alle digitale munten die wereldwijd in omloop zijn, zakte met bijna een vijfde naar ongeveer 2,2 biljoen dollar, omgerekend 1927 miljard euro.

Situatie op de cryptomarkt omstreeks 9.30 uur op 4 december 2021. Bron: Coinmarketcap.com
Situatie op de cryptomarkt omstreeks 9.30 uur op 4 december 2021. Bron: Coinmarketcap.com

De bitcoin tikte in november nog een recordniveau aan van circa 69.000 dollar, maar na de ontdekking van omikron ging de waarde hard omlaag.

Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant verkochten beleggers meer risicovolle investeringen zoals digitale munten en werden zogenoemde veilige havens opgezocht, zoals obligaties, bepaalde munteenheden als de Japanse yen en de dollar en ook goud. Dat zijn beleggingscategorieën die redelijk waardevast zijn.

El Salvador koopt bitcoins bij

De prijsdip was voor El Salvador reden om bitcoins bij te kopen. President Nayib Bukele heeft zich de afgelopen maanden ontpopt tot groot cryptofanaat en vulde schatkist van het Centraal-Amerikaanse land met tientallen miljoenen dollars aan bitcoin.

El Salvador was in september het eerste land ter wereld dat bitcoin aanvaardde als wettig betaalmiddel. Bukele hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem.

Critici wijzen erop dat het de risico's voor financiële instellingen groter zou kunnen maken. Ook zouden cryptomunten zoals bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken.

Verder wil Bukele 's werelds eerste 'Bitcoin City' te bouwen. De stad zal in eerste instantie worden gefinancierd door de uitgifte van bitcoinobligaties.

De nieuwe stad, waar behalve btw geen belastingen geheven zullen worden, zal naast een vulkaan worden gebouwd en krijgt onder meer een luchthaven.

[activecampaign form=28]

Meer over crypto? Check dan ook deze artikelen: