Microsoft-oprichter Bill Gates, de op één na rijkste mens ter wereld, gaf begin deze week af op de bitcoin en cryptomunten in het algemeen.

Gates sprak van een ‘investering voor dwazen’ die geen perspectief heeft wat betreft de waarde-ontwikkeling en het rendement.

Hij liet weten dat hij best op een daling van de bitcoin zou willen inzetten, als dat op een makkelijke manier zou kunnen.

Dat liet Tyler Winkelvoss, samen met tweelingbroer Cameron oprichter van cryptobeurs Gemini, niet op zich zitten.

In een reactie op de opmerkingen van Gates liet Winklevoss via Twitter weten: “Er is een makkelijke manier om de bitcoin te shorten (speculeren op een daling, red). Je kunt short gaan op #XTB, het CBOE Bitcoin Futures contract, en doen wat je predikt.”

Sinds eind vorig jaar kan er op de derivatenbeurs van Chicago (CBOE) gehandeld worden in termijncontracten voor de bitcoin. Hiermee kunnen beleggers gokken op toekomstige prijsontwikkelingen van de bitcoin, zonder zelf bitcoins te bezitten.

Met zogenoemde futures ga je een afspraak aan om een onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen. Als de dagkoers op het moment van afwikkeling hoger of lager is dan de eerder afgesproken prijs, resulteert dat in winst of verlies voor de koper of verkoper.

Inmiddels worden er zo'n 10 duizend contracten verhandeld voor futures die binnen een maand aflopen op de beurs van Chicago.

Speculanten die inzetten op een daling van cryptomunten zoals de bitcoin, hebben wel degelijk invloed op de markt voor bitcoin-futures, blijkt uit onderzoek. "De komst van bitcoin futures heeft pessimisten toegang gegeven tot de markt. Dit heeft bijgedragen aan een nieuwe dynamiek voor bitcoinprijzen."

Woensdagmiddag noteerde de bitcoin op een koersniveau van ongeveer 9.200 dollar.

LEES OOK: Nederlanders gokken zwaar op bitcoin vergeleken met ethereum, ripple en litecoin: is dat slim?