De Thaise marine heeft de zeewoning van de Amerikaanse bitcoin-ondernemer Chad Elwartowski en zijn vriendin Supranee Thepdet maandag gesloopt. Het stel woonde in een drijvend huisje voor de kust van het Aziatische land.

Elwartowski en Thepdet worden beschuldigd van het schenden van de Thaise soevereiniteit, een misdrijf waarop maximaal de doodstraf staat of een levenslange opsluiting, aldus Sky News. De autoriteiten hebben ook het visum van Elwartowski ingetrokken.

Het bitcoin-koppel wilde in internationale wateren een drijvende gemeenschap opzetten en zich onafhankelijk verklaren, een idee dat eerder werd geopperd door de vermaarde Silicon Valley-investeerder Peter Thiel

Hun drijvende huis lag ruim 20 kilometer voor de kust van het eiland Phuket, weliswaar in internationale wateren maar binnen de ‘exclusieve economische zone‘ van Thailand. Autoriteiten hebben de zeewoning weggesleept en gesloopt.

“Het stel had zich op sociale media volledig autonoom verklaard en stelde dat zij buiten het rechtssysteem van welk land dan ook vielen, inclusief Thailand”, zei een Thais marinelid tegen persbureau Reuters. Hij voegde eraan toe dat de Thaise autoriteiten “zulke acties zien als een ondermijning van de Thaise soevereiniteit”.

Thai bitcoin trader seastead

Foto: Reuters/Stringer

De Thaise marine overwoog al enkele dagen eerder om het huisje van zee te halen, maar maakte zich naar verluidt zorgen dat het bij het verslepen zou zinken.

Volgens Sky News bevonden Elwartowski en Thepdet zich niet in het drijvende huis toen de marine arriveerde. Hun verblijfplaats is onbekend, maar de autoriteiten vermoeden dat ze nog in Thailand zijn.

In een verklaring op Facebook noemde Elwartowski de vervolging “belachelijk”. “We leven al een paar weken in een drijvend huis en nu wil Thailand ons dood hebben. We vrezen voor ons leven.”

“We waren ons van geen kwaad bewust en dachten dat dit project in veel opzichten een enorm voordeel voor Thailand kon opleveren.”

Elwartowski denkt dat zijn advocaat “tot een minnelijke schikking met de Thaise overheid kan komen”.

Het drijvende huis maakte deel uit van een experiment van het Seasteading Institute, een organisatie die wordt gesteund door PayPal-miljardair Peter Thiel. De club omschrijft zichzelf als “een non-profit denktank voor de ontwikkeling van drijvende oceaansteden als revolutionaire oplossing voor een aantal van ’s werelds meest urgente problemen”.

Joe Quirk, de voorzitter van het Seasteading Institute, zei tegen Sky News dat Elwartowski en Thepdet “hebben laten zien dat het mogelijk is een woning in internationale wateren te laten drijven voor minder dan de kosten van een gemiddelde Amerikaanse woning”.

“Je kan het drijvende huis vernielen, maar je kan de kennis die is opgedaan niet vernietigen”, aldus Quirk.