De Amerikaanse president Donald Trump roept Duitsland op de geplande gaspijpleiding naar Rusland te schrappen. Hij ziet het zogenoemde Nord Stream 2-project niet zitten. Hij pusht Duitsland ook om veel meer aan defensie uit geven.

Als de regering in Berlijn geen gehoor geeft aan de eisen van Trump dreigt hij handelssancties op te leggen en Amerikaanse troepen uit Duitsland weg te halen.

“Wij onderzoeken de mogelijkheden”, zei Trump woensdag in het Witte Huis. Hij doelde op sancties als Duitsland doorgaat met de Nord Stream 2-pijpleiding. Volgens president Trump maakt de afhankelijkheid van Russisch gas Duitsland een “gegijzelde van Rusland” als er ooit slechte dingen gebeuren.

Nieuw front in de handelsoorlog?

De toenemende spanning tussen de VS en Duitsland kan uitdraaien op een nieuw front in de internationale handelsoorlog die de VS al voert met China en Mexico.

De Amerikaanse regering vreest dat de pijpleiding de greep van Rusland op de Europese energievoorziening zal versterken. Hierdoor zou Moskou zijn invloed op het continent vergroten. De gastoevoer die momenteel door Oekraïne loopt, kan Rusland zomaar dichtdraaien.

Congresleden in de VS hebben een wetsvoorstel opgesteld dat gericht is op sancties tegen de schepen die de pijpleiding plaatsen. Het wetsvoorstel voorziet ook in sancties tegen de bedrijven die de pijpleiding verzekeren. Ook zouden visums van directieleden van de betrokken scheepvaartondernemingen geweigerd moeten worden. Bovendien zouden transacties van die bedrijven met de VS geblokkeerd moeten kunnen worden, aldus persbureau Bloomberg.

De regering-Trump overweegt ook om 2.000 Amerikaanse militairen van Duitsland naar Polen over te plaatsen. De reden zou zijn dat Duitsland in 2018 slechts 1,2 procent van zijn bruto binnenland product (bbp) aan defensie uitgaf. Dat is fors minder dan de 2 procent die het als NAVO-lid had toegezegd, schrijft Bloomberg.

"Wij beschermen Duitsland tegen Rusland en Rusland krijgt miljarden dollars uit Duitsland", schetst Trump de in zijn ogen ongewenste situatie.

Het Kremlin beschuldigt Trump ondertussen van chantage en oneerlijke concurrentie.

Amerikaanse wapens kopen

Michael Every, senior marktstrateeg bij RaboResearch, duidt de visies van Duitsland en de VS. Volgens hem vindt Duitsland Russische energie lekker goedkoop en laat het land zich niet vertellen wat het wel of niet mag doen.

De VS vindt volgens Every dat je je niet afhankelijk moet maken van Rusland voor gas terwijl je ook bang bent voor de Russen. Als je dan ook nog de hulp van de VS inroept voor 'beveiliging' is het helemaal een vreemd verhaal. Zeker als je bedenkt dat Duitsland minder dan de afgesproken 2 procent van het bbp aan defensie uitgeeft

"Washington wil liever dat Berlijn 2 procent van het bbp voor defensie reserveert en daarmee Amerikaanse wapens koopt", voegde de Rabo-strateeg toe. De VS ziet Duitsland ook liever Amerikaans gas kopen. Dat is duurder dan Russisch gas, maar dat is voor de VS uiteraard geen probleem.

Als je ziet hoe Trump dreigt met tarieven tegen Mexico, dan is het niet onvoorstelbaar dat hij zijn pijlen ook op Duitsland richt, zegt Neil Wilson, hoofd marktanalist voor Markets.com. In het geval van Mexico wil Trump het aantal illegale immigranten terugdringen door de druk op de Mexicaanse regering op te voeren via handelssancties.

Lees meer over de handelsoorlog: