De koers van de virtuele munt bitcoin blijft stijgen, terwijl de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen voortduurt.

Een bitcoin is nu meer dan 15.500 dollar waard.

Het allerhoogste niveau dat ooit werd bereikt was in december 2017 toen een bitcoin bijna 20.000 dollar waard was.

De koers van de virtuele munt bitcoin blijft stijgen, nu twee dagen na de Amerikaanse verkiezingen nog niet bekend is wie de komende jaren de president is.

Een bitcoin is nu meer dan 15.500 dollar waard, het hoogste peil sinds januari 2018 en 10 procent meer dan een etmaal geleden.

Kenners van virtueel geld denken dat de onzekerheid over wie er straks in het Witte Huis in Washington zit, president Donald Trump of zijn Democratische uitdager Joe Biden, bijdraagt aan de opmars.

Virtuele munten zitten de laatste tijd sowieso al in de lift. Sinds maart is de waarde van de bitcoin verdrievoudigd.

Het allerhoogste niveau dat ooit werd bereikt was in december 2017 toen een bitcoin bijna 20.000 dollar waard was. Daarna kelderde de koers.

Lees ook: Bijna $1 miljard aan bitcoins zijn op de Amerikaanse verkiezingsdag ineens verplaatst – mogelijk zijn ze afkomstig van Silk Road

Flinke stijging op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw flink in de plus gesloten. Daarmee werd de rally van de afgelopen dagen voortgezet, ondanks onzekerheid over de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten.

Verder verwerkten beleggers op Wall Street het rentebesluit van de Federal Reserve. Chipmaker Qualcomm en autoconcern General Motors (GM) werden beloond voor goede kwartaalresultaten.

De Dow-Jonesindex eindigde 2 procent in de plus op 28.405,84 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 3510,45 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 2,6 procent tot 12.078,07 punten.



De verkiezingen in de VS zijn nog altijd niet beslist. Een aantal belangrijke staten is nog aan het tellen, maar Biden lijkt de beste kans te hebben om verkozen te worden. Mogelijk komt donderdag nog een beslissing, al zal een zege voor Biden vrijwel zeker door Trump worden aangevochten.

Lees meer: Biden loopt verder in op Trump in Georgia en Pennsylvania

De Fed laat zijn monetair beleid vooralsnog onveranderd en belooft opnieuw alle mogelijke middelen te gebruiken om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Er was al verwacht dat er geen wijzigingen zouden komen, mede vanwege de verkiezingen. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse koepel van centrale banken zei in een toelichting op het rentebesluit dat de economische vooruitzichten onzeker blijven en dat het stijgende aantal coronabesmettingen zorgwekkend is.

AEX wint ook

De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag opnieuw omhoog, waarmee werd voortgeborduurd op de flinke winsten van de afgelopen dagen. Beleggers bleven vooral de ontwikkelingen rond de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten in de gaten houden. Op het Damrak moest ING het ontgelden na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,1 procent hoger op 571,60 punten. De hoofdindex won deze week al ruim 7 procent. De MidKap klom 1,1 procent tot 827,84 punten.

Frankfurt en Parijs stegen tot 1,8 procent. Londen ging 0,3 procent vooruit, na het besluit van de Bank of England om de rente ongewijzigd te laten. Wel schroefde de Britse centrale bank zijn opkoopprogramma voor obligaties op om de economie te ondersteunen.

Lees meer over bitcoin en blockchain: