• Op de dag van de Amerikaanse verkiezingen zijn 69.369 bitcoins met een waarde van ruim 1 miljard dollar verplaatst naar een nieuw adres.
  • De bitcoins zijn mogelijk gelinkt aan Silk Road, de in 2013 opgerolde online zwarte markt waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld.
  • De Amerikaan Ross Ulbricht werd destijds opgepakt en in 2015 schuldig bevonden. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.
  • Het is onbekend wie de bitcoins heeft verplaatst. Mogelijk is de privésleutel van de wallet gekraakt.

Ruim vijf jaar lang gebeurde er niks met bitcoinadres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx. Daar stonden 69.369 bitcoins geparkeerd, met een huidige waarde van meer dan 1 miljard dollar. Het is de op drie na grootste cryptoportemonnee ter wereld.

Maar op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen – als alle media druk zijn met de strijd tussen Joe Biden en Donald Trump – zijn de bitcoins ineens verplaatst naar een nieuw adres, blijkt uit de blockchain, het openbare logboek waarin alle bitcointransacties zijn opgeslagen.

Wie dat heeft gedaan en waarom is onduidelijk, maar blockchainanalysebedrijf Elliptic heeft een vermoeden. Zij claimen dat de digitale portemonnee en de bitcoins te herleiden zijn tot Silk Road, de in 2013 opgerolde online zwarte markt waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld.

Zijn het de bitcoins van Silk Road-bedenker Ross Ulbricht?

“Ik ben er voor ongeveer 60 procent zeker van dat deze bitcoins afkomstig zijn van Silk Road”, laat mede-oprichter van Elliptic Tom Robinson weten in een e-mail aan persbureau Bloomberg.

De bitcoins zouden in mei 2012 verstuurd zijn vanuit een wallet van Silk Road en in april 2013 naar het desbetreffende adres zijn overgebracht. In 2015 werd de laatste transactie met de wallet gedaan, daarna bleef het stil.

Robinson vermoedt dat de bitcoins oorspronkelijk eigendom waren van Ross Ulbricht, de bedenker van Silk Road. Hij werd opgepakt en is in 2015 veroordeeld tot twee keer levenslang. De inmiddels 36-jarige Ulbricht werd door de jury schuldig bevonden aan onder meer drugshandel, witwassen en hacken.



Of Ulbricht nog steeds controle heeft over de bitcoins is de grote vraag. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij de transactie vanuit de gevangenis heeft gedaan. Mogelijk is iemand anders uit de Silk Road-tijd bij het verplaatsen van de bitcoins betrokken.

De wallet is mogelijk gekraakt

Een andere mogelijkheid is dat de toegang tot de cryptoportemonnee is gekraakt. Robinson merkt op dat hackers op online fora al maanden leuren met een kopie van de beveiligde wallet. Daarin zou onder meer de versleutelde private key staan.

De eigenaar van een digitale portemonnee is normaal gesproken de enige die de privésleutel weet. Daarmee heb je toegang tot de wallet en kun je bitcoins verzenden.

De private key is een reeks van tientallen letters en cijfers die zelfs met alle rekenkracht van de wereld heel moeilijk te raden is. Maar als een kopie van de wallet is gelekt, dan is de opdracht veel simpeler. Dan hoeven kwaadwillenden alleen het wachtwoord van de cryptoportemonnee te raden om de privésleutel te bemachtigen.

Als het wachtwoord kort genoeg is, is dat een reële mogelijkheid. Of dat ook gebeurd is, is niet duidelijk.

"Hoe dan ook, de bitcoins zijn nu aan het bewegen. Degene die de controle heeft, wil ze mogelijk omzetten in cash", schrijft Robinson. "Handelsplatforms moeten op hun hoede zijn voor bitcoins afkomstig van deze wallets."

Lees meer over bitcoin en blockchain: