• De Amerikaanse topbelegger en miljardair John Paulson hekelt cryptomunten en ziet veel meer kansen voor beleggen in goud.
  • In een interview met Bloomberg TV  beschrijft Paulson crypto als een “beperkt aanbod van niets”, verwijzend beperkingen van het aantal munten in omloop van sommige cryptovaluta.
  • Paulson is daarentegen positief over goud, omdat het edelmetaal in zijn ogen bescherming biedt tegen hoge inflatie.

In een interview met Bloomberg TV maakte de topbelegger John Paulson, die in 2008 miljardair werd door in te zetten op de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt, begin deze week gehakt van crypto. Hij raadt aan in goud te beleggen.

“Cryptomunten zijn in mijn optiek een zeepbel”, zei Paulson tegen Bloomberg. Hij beschrijft cryptovaluta als een “beperkt aanbod van niets” en verwijst daarbij naar het gelimiteerde aanbod van sommige cryptomunten, waaronder de bitcoin. Overigens is het zo dat zeker niet alle cryptomunten beperkingen kennen van het aantal munten in omloop.

Afgelopen jaar stopte Paulson als beheerder van hedgefondsen, nadat hij 20 miljard dollar voor zijn bedrijf had verdiend.

“Cryptomunten, ongeacht waar ze verhandeld worden, zullen uiteindelijk waardeloos blijken. Zodra de uitbundigheid wegebt, of de liquiditeit opdroogt, gaan ze naar nul. Ik zou niemand aanraden om in cryptovaluta te beleggen”, vertelde hij tegen Bloomberg.

Op de vraag waarom hij niet short gaat in cryptomunten, ofwel speculeert op een daling, wees Paulson op de grote volatiliteit. Paulson denkt dat een short-belegging in crypto hem op korte termijn veel geld kan kosten, zelfs als hij op lange termijn gelijk zou krijgen.

Paulson, die een voorliefde voor goud heeft, vertelde Bloomberg dat hij opnieuw enthousiast is over edelmetaal. Goud presteert in zijn optiek goed in tijden van hoge inflatie.

"Als de inflatie toeneemt... is goud de logische keuze", zei Paulson. "Omdat de hoeveelheid cash geld en vermogen dat uit vastrentende waarden stroomt, vele malen groter is dan het aanbod van goud, leidt deze discrepantie tussen vraag en aanbod tot een stijging van de goudprijs."

Sommige financiële experts staan sceptisch tegenover het idee dat goud bescherming biedt tegen inflatie. Uit een veel geciteerd wetenschappelijk artikel uit 2012 blijkt dat goud alleen een beschermt tegen inflatie bij zeer lange beleggingsperioden van wel 100 jaar. Op kortere tijdschalen is de relatie tussen goud en inflatie veel minder duidelijk.

Cryptofans en goudadepten liggen soms met elkaar in de clinch, waarbij elk kamp logischerwijs zijn eigen argumentatie aanvoert als het gaat om bescherming tegen inflatie.

De meest voorkomende fout die beleggers volgens Paulson maken, is dat ze op zoek gaan naar een manier om snel rijk te worden of dat ze kopen op basis van een verhaal, in plaats van op basis van fundamentale ontwikkelingen. "En dan jagen ze op beleggingen die omhoog gaan en uiteindelijk lopen die beleggingen leeg. En dan verliezen ze geld."

LEES OOK: Zo kun je in 20 jaar met beleggen zelf 2 ton vermogen opbouwen – en bijsturen als het een paar jaar tegenzit op de beurs