Wie met het ‘minen’ van bitcoins wil beginnen, doet er goed aan eens in Kosovo een kijkje te nemen. Daar doen crypto-enthousiastelingen momenteel tegen spotprijzen hun apparatuur van de hand, schrijft The Guardian. “Er is veel paniek en mensen verkopen of verhuizen hun spullen naar andere landen in de regio”, vertelt lokale crypto-investeerder cryptoKapo aan de Britse krant.

De bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, een soort collectief digitaal logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden.

Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe ‘bladzijde’ met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost.

Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen wat veel energie kost. Dat levert ook nieuwe bitcoins op en wordt daarom ‘minen’ genoemd.

Kosovo zit in het donker: minen van bitcoins aan banden

Aan het einde van 2021 kondigde de regering van Kosovo een tijdelijk verbod aan op het minen van cryptomunten. Vanwege de stijgende prijzen van elektriciteit willen de autoriteiten deze energieslurpende activiteiten een halt toeroepen.

Dit besluit maakt onderdeel uit van een zestig dagen lange noodtoestand van Kosovo om meer geld vrij te maken voor de aankoop van energie en het beperken van het stroomverbruik in het land.

Het hielp niet mee dat vorige maand de grootste kolencentrale in Kosovo onverwachts vanwege onderhoud gesloten moest worden. Burgers zitten daardoor geregeld in het donker.

Volgens de minister van Economie Artane Rizvanolli is het verbod op crypto’s “voor de hand liggend”, vertelt ze aan The Guardian. “We hebben 20 miljoen euro extra opzij gezet voor energiesubsidies. Dat zal niet genoeg zijn. Dit is geld van onze belastingbetalers.” Ze benadrukt dat ze dit geld daarom niet wil steken in de energieslurpende en niet-gereguleerde cryptogemeenschap in Kosovo.

Energiecrisis treft bitcoingemeenschap

Het feit dat cryptominers momenteel hun apparatuur verkopen of verhuizen, is een klap voor de bloeiende cryptogemeenschap van Kosovo. Het land was een geliefde bestemming, zeker na het verbod op crypto’s in China, om op grote schaal munten als bitcoin te minen.

Voor het losbarsten van de energiecrisis, die heel Europa in zijn greep houdt, had Kosovo de goedkoopste energieprijzen op het continent. Hierdoor was het een logische plek voor de energieintensieve crypto-industrie om zich te vestigen.

Ook miners in Kazakhstan op zoek naar nieuwe locaties

Niet alleen cryptominers in Kosovo kampen met een onzekere toekomst. De politieke onrust in Kazakhstan van de afgelopen weken zorgde ervoor dat ook daar de bitcoinactiviteit afnam. Door het stijgen van energieprijzen gingen burgers in protest de straat op. De overheid reageerde met het neerslaan van demonstraties en het platleggen van het internet.

Lees ook: De bitcoin en andere cryptomunten gaan onderuit: snellere renteverhoging VS en afsluiten van internet in Kazachstan drukken de stemming

Volgens persbureau Reuters daalde de hashrate (de beschikbare rekenkracht voor het minen van bitcoins) met 13 procent door de onlusten in Kazakhstan. Het land was een geliefd ‘bitcoinparadijs’ sinds het verbod op het cryptominen in China. Goedkope energie uit verouderde kolencentrales maakten het een aantrekkelijke plek om de munt te minen.

Het stabiele politieke klimaat was ook een reden voor miners om zich daar te vestigen, vertellen vier van hen tegen Reuters. De onlusten in het land zorgden ervoor dat hier verandering in kwam. “We onderzoeken de situatie”, vertelt een miner. “Ik denk dat we een deel van onze activiteiten in Kazakhstan blijven houden, maar dat we de rest gaan verhuizen naar andere landen”.

Kazakhstan is na de Verenigde Staten het belangrijkste land voor het minen van bitcoins. Miners in de voormalige Sovjet-staat zijn verantwoordelijk voor ruim 18 procent van alle wereldwijde bitcoinactiviteit, volgens cijfers van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

De bitcoin is sinds begin dit jaar ruim 10 procent gedaald.

LEES OOK: Recente cryptocrash heeft El Salvador mogelijk $10 miljoen gekost