De dominantie van de bitcoin bij betalingsverkeer in cryptovaluta lijkt tanende.

Zowel individuen als bedrijven maken in toenemende mate gebruik van andere cryptomunten voor grensoverschrijdende betalingen, verklaarde BitPay, een dienstverlener op het gebied van betalingen met de bitcoin, onlangs tegenover persbureau Bloomberg.

Transacties met de bitcoin aan leveranciers die BitPay gebruiken zijn in 2021 gedaald tot ongeveer 65 procent van alle betalingen, een forse afname ten opzichte van 92 procent in 2020, aldus het bedrijf.

Cryptmunt ether werd gebruikt bij 15 procent van de betalingen, en zogeheten stablecoins waren goed voor 13 procent. De cryptovaluta die het minst werden gebruikt bij het betalingsverkeer waren de munten die onlangs zijn toegevoegd aan de selectie van BitPay — dogecoin, shiba inu en litecoin. Zij hadden een aandeel van 3 procent.

De daling in het gebruik van de bitcoin heeft voor een deel te maken met een voorkeur onder klanten voor stablecoins ten koste van andere cryptovaluta, verklaarde BitPay, dat is gevestigd in de Amerikaanse stad Atlanta.

Een andere factor zou kunnen zijn dat gebruikers hun bitcoins niet willen uitgeven als ze denken dat de waarde in een jaar kan vertienvoudigen. 

Stabiele waarde stablecoin versus bitcoin

Stablecoins zijn cryptomunten die zijn gekoppeld aan (en dus een vaste wisselkoers hebben met) activa uit de reële economie, zoals goud of de dollar. Ze zijn erop gericht om een stabiele waarde te behouden. Zo is één USD Coin (USDC) bedoeld om altijd een waarde te hebben van 1 dollar. De bitcoin is daarentegen een zeer volatiele cryptomunt.

Volgens BitPay gebruikten klanten hun cryptovaluta om luxe-artikelen te kopen, waaronder auto's, sieraden, schepen, horloges en zelfs goud. Transacties voor luxegoederen bij het bedrijf maakten in 2021 een sprong naar 31 procent, van 9 procent in 2020. Het algehele volume aan betalingen steeg met 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met 50 procent.

Het tien jaar oude BitPay helpt concerns als Microsoft, Amazon en Apple om hun klanten in staat te stellen betalingen te doen in cryptovaluta. De transactievolumes van het bedrijf geven een indicatie van welke munten het meest worden gebruikt .

Mogelijke renteverhoging raakt crypto's

Cryptomunten zitten recentelijk in het defensief nadat de Amerikaanse Federal Reserve bij een vergadering in december verwachtingen heeft gewekt voor een mogelijke renteverhoging in maart. Dat heeft crypto's en aandelen in de techsector onder druk gezet. Zorgen zijn toegenomen voor liquiditeitskrapte, wat nadelig kan zijn voor risicovolle beleggingen.

"Ons bedrijf beweegt tot op zekere hoogte mee met cryptokoersen", aldus Stephen Pair, bestuursvoorzitter van BitPay. "Wanneer koersen dalen, geven mensen over het algemeen minder uit. Maar bij de recente waardedalingen hebben we niet echt een afname in volumes ervaren. Dat is waarschijnlijk een weerspiegeling van het feit dat steeds meer bedrijven zich genoodzaakt zien om dit te gebruiken als een betaalmiddel."

De waarde van de bitcoin daalde dinsdag tot rond 41.500 dollar, van een recordwaarde van 69.044 dollar in november 2021.

LEES OOK: Een durfinvesteerder legt uit hoe je succesvolle crypto games identificeert – en denkt dat massale adoptie van crypto eerder via games dan via de bitcoin gaat