De bitcoin en Amerikaanse aandelen gaan steeds meer gelijk met elkaar op sinds de coronapandemie. Die hogere correlatie duidt op risico’s voor de financiële stabiliteit, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“Onze analyse suggereert dat crypto-activa niet langer aan de rand van het financiële systeem staan,” zegt het IMF in een blogpost.

De internationale organisatie benadrukt ook dat de correlatie tussen de bitcoin en de brede, Amerikaanse S&P 500-index hoger is geworden dan die tussen aandelen en andere al langer bestaande activaklassen zoals goud, belangrijke valuta en bepaalde soorten obligatieleningen.

De sterkere correlatie tussen aandelen en de bitcoin impliceert dat ’s werelds belangrijkste cryptovaluta zich als een meer risicovolle belegging gedraagt, aldus economen van het IMF.

Sterker verband tussen de bitcoin en aandelen

De correlatiecoëfficiënt van dagelijkse bewegingen van de bitcoin en aandelen was slechts 0,01 tussen 2017 en 2019, ruim voor de uitbraak van de coronapandemie. Maar "dat sprong naar 0,36 in 2020 en 2021, toen de activa meer op vergelijkbare begonnen te bewegen, samen stijgend of samen dalend," zegt de instelling. 

Voor het meten van correlaties, dus de mate waarin beleggingen met elkaar meebewegen, geldt een schaal van 0 tot 1 (voor positieve correlaties). Bij 0 is er helemaal geen verband, bij 1 is er sprake van bewegingen die volledig gelijk op gaan.

Het IMF beweert dat de volatiliteit van de bitcoin ongeveer een zesde van de beweeglijkheid van de S&P 500-index verklaart tijdens coronapandemie. Daarnaast zou de digitale valuta verantwoordelijk zijn voor ongeveer een tiende van de variatie in het rendement van de S&P 500.

"Als zodanig kan een scherpe daling van de koers van de bitcoin de risicoaversie van beleggers vergroten en leiden tot een daling van de beleggingen in aandelenmarkten. De beweging kan ook andersom plaatsvinden. De correlaties zijn gemiddeld van een vergelijkbare grootte. Dat suggereert dat het sentiment in de ene markt wordt doorgegeven aan de andere", schrijven economen van het IMF.

De bitcoin, ether en andere cryptovaluta vertoonden vóór de coronapandemie weinig correlatie met de belangrijkste aandelenindeces. Maar zowel de koersen van cryptomunten als die van Amerikaanse aandelen schoten omhoog door de verhoogde risicobereidheid onder beleggers, nadat centrale banken wereldwijd ongekende hoeveelheden van financiële steun verleenden door volop 'goedkoop geld' beschikbaar te stellen, om de impact van de coronacrisis te verzachten.

LEES OOK: 1 transactie met bitcoin levert evenveel C02-uitstoot op als gemiddeld huishouden in een week veroorzaakt, aldus DNB