De bitcoin heeft vrijdag het laagste koersniveau in vijf maanden bereikt en noteerde zaterdag onder de 36.000 dollar. In november noteerde de belangrijkste cryptomunt nog op een recordniveau van 69.000 dollar. Sindsdien is de bitcoin zo’n 48 procent van zijn waarde kwijtgeraakt.

De bitcoin staat onder druk door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen.

Als rentes stijgen, wordt het relatief aantrekkelijker om tegen een lager risico in vastrentende waarden zoals staatsobligaties te beleggen, vergeleken met meer risicovolle beleggingen zoals cryptovaluta en aandelen.

Ook andere belangrijke cryptomunten noteerden vrijdag en zaterdag in de min. De nummer twee op de markt, ether, zakte zaterdag richting de 2.500 dollar

De waarde van de totale cryptomarkt is de afgelopen weken teruggezakt tot 1.600 miljard dollar gezakt, waarbij de bitcoin in z'n eentje goed nog goed is voor zo'n 680 miljard dollar aan marktwaarde.

Toezichthouders in EU en Rusland kritisch over cryptomunten

De vice voorzitter van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) liet zich deze week kritisch uit over cryptomunten waarbij het goedkeuren van transacties gepaard gaat met een hoog energieverbruik. Dat is onder meer het geval bij de bitcoin. De beurstoezichthouder vreest dat het minen van dergelijke cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich al uitgesproken voor een EU-verbod voor het minen van sommige cryptomunten, waaronder bitcoins.

Ook de centrale bank van Rusland zou het gebruik en het minen van cryptomunten in het land willen verbieden om de financiële stabiliteit te waarborgen. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.

Cryptobeurs Huobi voorziet 'berenmarkt' voor crypto in 2022

Cryptbeurs Huobi verwacht dat vooral de stijging van rentes in de Verenigde Staten dit jaar negatief zal afstralen op de cryptomarkt.

In een rapport van het Huobi Research Institute dat vrijdag werd gepubliceerd, komt naar voren dat hogere rentes betekenen dat er minder 'goedkoop geld' beschikbaar is om mee te beleggen. Dit raakt vooral mee risicovolle beleggingsklassen zoals cryptomunten.

Het gevolg is volgens de analisten van Huobi dat cryptomunten te maken krijgen met een zogenoemde 'bear market', een langer periode van lagere koersen. "De mogelijkheid van een koersdaling van de bitcoin kan niet worden uitgesloten."

Huobi is één van de grootste handelsbeurzen voor cryptovaluta en heeft een beursnotering in Hongkong. Dagelijks wordt er voor meer dan 1 miljard dollar in cryptomunten verhandeld

LEES OOK: Bitcoin als onderpand om een hypotheek te krijgen voor een huis – dat kan nu in de VS, maar er zit wel een serieus risico aan