De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) roept op tot het verbieden van het goedkeuren van transacties van crpyptomunten met methoden die veel energie vreten. Dat is bijvoorbeeld het geval met de bitcoin.

De vice-voorzitter van ESMA Erik Thedéen zegt tegen de Britse zakenkrant The Financial Times dat de Europese Unie cryptoplatforms die met de zogenoemde ‘proof-of-work’-methode werken, zou moeten verbieden om te ‘minen’ in de Europese Unie.

Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van een cryptomunt, de blockchain, met behulp van een decentraal netwerk van computers. Daarbij moeten de deelnemende computers in competitie met elkaar complexe wiskundige rekenvragen oplossen om als eerste een transactie te mogen goedkeuren. Dit vraagt veel energie.

Een alternatief van goedkeuren van transacties op een cryptonetwerk is de zogenoemde ‘proof-of-stake’-methode. Hier heeft de ESMA minder problemen mee, omdat het een minder energie-intensief proces is. Cryptoplatform Ethereum, de nummer twee in waarde na de bitcoin, is bezig om over te schakelen op een proof-of-stake-methode.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

De markttoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Vorige week meldde De Nederlandsche Bank (DNB) nog op basis van een studie dat een transactie in bitcoin evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een gemiddeld Nederlands huishouden in ongeveer drie weken.

Het enorme energieverbruik van bitcointransacties is al langer een heikel punt. Vorig jaar stopte autofabrikant Tesla na nog geen twee maanden met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel.

De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich al uitgesproken voor een EU-verbod voor het minen van sommige cryptomunten, waaronder bitcoins. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.

LEES OOK: De 25-jarige oprichter van een blockchainbedrijf legt uit hoe je in 3 stappen kansrijke altcoins vroegtijdig kan identificeren – hij was er vroeg bij met Solana en Polkadot