• Topbelegger Bill Ackman vindt dat de Federal Reserve met een grote renteverhoging moet komen om de geloofwaardigheid van de centrale bank te herstellen in de ogen van financiële markten.
  • Volgens Ackman verliest de Fed de strijd tegen inflatie, die het hoogste niveau heeft bereikt in veertig jaar.
  • Beleggers verwachten ten minste vier renteverhogingen in 2022.
  • Lees ook: Wall Street sluit fors lager door zorgen om stijgende rentetarieven

De Amerikaanse hedgefondsmanager Bill Ackman vindt dat de Amerikaanse centrale bank met een grote renteverhoging moet komen om zijn geloofwaardigheid te herstellen en en financiële markten te overtuigen dat de Federal Reserve de hoge inflatie serieus wil bestrijden.

“De @federalreserve zou zijn geloofwaardigheid kunnen herstellen met een verrassende eerste verhoging van 50 basispunten om indruk te maken op de markt (‘shock and awe’)”, schreef Ackman in een reeks tweets. Dat zou volgens hem “vastberadenheid tonen om inflatie aan te pakken.”

Volgens Ackman verliest de Federal Reserve de strijd tegen inflatie. Die is in de Verenigde Staten gestegen tot het hoogste niveau in bijna veertig jaar, mede door tekorten aan grondstoffen en arbeidskrachten.

Ackman vindt dat de centrale bank achter de feiten aanloopt en waarschuwt voor “pijnlijke economische consequenties voor de meest kwetsbaren.” Hij betwijfelt of drie of vier renteverhogingen dit jaar genoeg zijn. 

Financiële markten gaan ervan uit dat de Federal Reserve de rentetarieven dit jaar vier keer zal verhogen, blijkt uit de FedWatch van CME Group, te beginnen met een stijging van 0,25 procent in maart. 

Grote banken als Goldman Sachs en Deutsche Bank verwachten dit jaar vier renteverhogingen. Jamie Dimon, bestuursvoorzitter van JPMorgan, denkt zelfs dat de 'Fed' de rente dit jaar tot wel zeven keer zou kunnen verhogen. 

De Amerikaanse inflatie heeft het hoogste niveau in bijna veertig jaar bereikt. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) lag afgelopen december 7 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dat was de grootste stijging in twaalf maanden sinds 1982. 

Sinds 2000 geen forse renteverhogingen in de VS

De Federal Reserve heeft sinds het jaar 2000 geen renteverhogingen van meer dan 25 basispunten (0,25 procent) in één keer doorgevoerd. 

In het voorjaar van 2020, bij de opkomst van de coronapandemie, heeft de Fed zijn voornaamste rentetarief, de federal funds rate, verlaagd tot een bandbreedte tussen 0 en 0,25 procent, het laagste niveau ooit. 

Volgens Ackman kan een onverwacht grote verhoging met 50 basispunten (0,5 procent) de noodzaak voor agressievere stappen in de toekomst voorkomen. 

"Een eerste stap van 50 basispunten zou een wederkerend effect hebben van lagere verwachtingen voor inflatie" twitterde hij. "Dat zou de noodzaak voor agressievere en economisch pijnlijkere maatregelen in de toekomst matigen."

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei vorige week dat hogere rentetarieven en krapper monetair beleid nodig zijn om inflatie te beteugelen. Volgens hem is de Amerikaanse economie sterk genoeg om beide te doorstaan.

LEES OOK: Gaan haviken bij de centrale bank aandelenbeleggers het leven zuur maken in 2022? Let op deze signalen