Over vijftig jaar zijn er meer dode mensen op Facebook dan levenden. Voor het eind van de eeuw zullen er minimaal 1,4 miljard gebruikers zijn overleden en daarmee wordt het sociale netwerk een massagraf, stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford volgens Vice in het wetenschappelijk tijdschrift Big Data & Society.

Als Facebook in het huidige tempo blijft groeien, zouden er in het jaar 2100 zelfs weleens 4,9 miljard zombie-accounts kunnen zijn.

“Door deze statistieken moeten we ons nieuwe en ingewikkelde vragen gaan stellen over wie het recht heeft op al deze gegevens, hoe daarmee omgegaan moet worden in het belang van familie en vrienden, én over het gebruik door toekomstige historici om het verleden te begrijpen”, stelt hoofdauteur Carl Öhman.

Volgens hem zijn de digitale overblijfselen onderdeel van ons werelderfgoed. Vraag daarbij is natuurlijk wel of Facebook over vijftig jaar nog bestaat.

Het sociale netwerk heeft vorige maand het beleid aangepast ten aanzien van pagina’s van dode gebruikers. De aangewezen erfgenaam kan ervoor kiezen het account op slot te gooien en er een herdenkingspagina van te maken, of het account helemaal te verwijderen. Ook kunnen vrienden en familie voortaan in een speciale sectie een eerbetoon achterlaten, terwijl tegelijkertijd de oorspronkelijke tijdlijn van de overledene in stand blijft.

Toch heeft Facebook lang niet alles rondom het overlijden van een gebruiker goed overdacht. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als twee mensen die elkaar hebben aangewezen als erfgenaam van het account gelijktijdig omkomen bij een auto-ongeluk? “Oh mijn god, dat is interessant. Ik vraag me af of we niet een tweede erfgenaam moeten hebben”, zei COO Sheryl Sandberg daarover tegen Wired toen ze met die – toch niet al te vergezochte – mogelijkheid werd geconfronteerd.

Volgens Sandberg bekijken maandelijks zeker 30 miljoen gebruikers herdenkingspagina’s. Met het massagraf dat Facebook gaat worden, zal dat alleen maar meer worden.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over sociale media: