Denk goed na voordat je alles uit de kast haalt om die unieke selfie te maken. Het zou namelijk gevaarlijker kunnen zijn dan je denkt.

Tussen oktober 2011 en november 2017 zijn er meer dan 250 doden gevallen bij het nemen van een selfie, blijkt uit een recent verschenen onderzoek.

De dodelijkste plek voor het nemen van een selfie?

Water.

Volgens het onderzoek zijn er minstens 70 mensen verdronken door het nemen van een selfie tijdens de onderzoeksperiode van 6 jaar. De mensen wilden zichzelf op de foto zetten, maar werden in plaats daarvan meegesleurd door een golf of bevonden zich op boten die omsloegen.

Uit de cijfers blijkt dat er vaak meerdere mensen bij die incidenten betrokken waren. De 70 doden vielen bij 32 incidenten, wat de waterselfies extra gevaarlijk maakt.

Toch is het ook een behoorlijk slecht idee om selfies op hoge plekken te maken.

Het onderzoek meldt dat er tussen 2011 en 2017 bij 41 verschillende incidenten 48 mensen om het leven kwamen doordat ze vielen bij het nemen van een selfie. Hoewel er minder mensen stierven door te vallen dan door te verdrinken, waren er dus wel meer valincidenten.

Hieronder zie je de volledige lijst van doodsoorzaken die gerelateerd zijn aan het nemen van selfies. Er kwamen ook veel mensen om het leven doordat ze in het verkeer of bij een brand een selfie namen:

Selfie Deaths

Foto: NCBI

Het onderzoek is uitgevoerd door een groep wetenschappers uit India. Daar vallen wereldwijd het grootste aantal selfiedoden.

Belangrijk hierbij op te merken is dat de onderzoekers zich hebben gebaseerd op meldingen in Engelstalige nieuwsmedia. Dat betekent dat er meer doden kunnen zijn gevallen die ofwel niet in het nieuws zijn verschenen, ofwel in een niet-Engelstalig land vielen.

Andere interessante bevindingen:

Bijna driekwart van de selfiedoden is man. Hoewel eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen meer selfies maken dan mannen, nemen mannen blijkbaar vaker grote risico's om het perfecte plaatje te kunnen maken.

Bij de meerderheid van de 51 mensen die omkwamen door een selfie in het verkeer, was een rijdende trein de oorzaak.

De meeste selfiedoden door vuurwapens vielen in de Verenigde Staten.

Om het aantal selfiedoden terug te dringen, raden de onderzoekers steden en andere bestuurlijke entiteiten aan sommige plekken als "no-selfie zones" te bestempelen. In Mumbai is dit idee al tot uitvoer gebracht en hebben de autoriteiten 16 plekken aangewezen die te riskant zijn om een selfie te nemen.

Andere landen hebben vergelijkbare stappen genomen om ongelukken te voorkomen. Zo heeft Rusland in 2015 een veiligheidscampagne gelanceerd die draaide om het op een veilige manier maken van foto's. Rangers in de Catskill Mountains bij New York hebben een aantal veiligheidsmaatregelen genomen bij watervallen en afgronden en kunnen bezoekers die zichzelf in een gevaarlijke situatie begeven om een selfie te nemen, beboeten.

LEES OOK: Maak jij de hele tijd selfies? Dat kan duiden op de mentale aandoening 'selfitis'