Slack is een populaire zakelijke startup die in vijf jaar tijd razendsnel is gegroeid. Het bedrijf heeft inmiddels een waardering van ruim 7 miljard dollar, omgerekend 6,2 miljard euro, en wil binnenkort naar de beurs.

Maar niet veel mensen weten waar de naam Slack vandaan komt.

Volgens sommigen staat het voor een term die vaak gebruikt wordt in projectmanagement. Slack is de uitloop van een project die je zonder problemen op kunt vangen. Stel dat je even niet verder kunt omdat je wacht op reactie van iemand, maar de deadline is pas over een maand. Dan kun je zeggen dat je genoeg ‘slack’ hebt.

Maar volgens topman Stewart Butterfield is Slack een acroniem, ofwel een letterwoord. Het staat voor: Searchable Log of All Conversation and Knowledge.

Dat is precies wat Slack is, alhoewel de meeste mensen de dienst gebruiken om berichten, links en bestanden te versturen. De doorzoekbaarheid van het archief is minder belangrijk.

Butterfield liet zich dit in 2016 ontvallen in een gesprek op Twitter met iemand die vroeg naar de herkomst van de naam. Hij onthulde ook dat de werktitel van het bedrijf oorspronkelijk 'linefeed' was.

Slack is niet het enige internetbedrijf wiens naam een acroniem is. Internetpionier Yahoo stond oorspronkelijk voor Yet Another Hierarchical Officious Oracle, een verwijzing naar de oorsprong als portaalsite. Medio 2017 werden de bedrijfsactiviteiten van Yahoo verkocht aan het Amerikaanse telecomconcern Verizon.

LEES OOK: Slack-topman: 'Ga om half 6 naar huis, dan ben je productiever'