• Binance probeert de oplichters achter de cryptomunt Squid Game op te sporen.
  • Het cryptoplatform analyseert naar eigen zeggen de blockchain om de identiteit van de fraudeurs te achterhalen.
  • De token SQUID steeg afgelopen weekend vanuit het niets naar een hoogte van 3000 dollar, voordat het op maandag naar een waarde van nul dook.

Binance, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, liet donderdag weten dat de jacht op de Squid Game-scammers is geopend. Het bedrijf heeft een groep onderzoekers de opdracht gegeven ze op te sporen.

De digitale token SQUID is geïnspireerd door de populaire Zuid-Koreaanse Netflix-serie ‘Squid Game’. Afgelopen weekend steeg de waarde van 0,01 dollar naar bijna 3.000 dollar, alvorens op maandag te imploderen naar 0 dollar.

De bijbehorende websites en sociale media die geassocieerd waren met het token gingen toen ook offline, een indicatie dat het fraude betrof.

Binance onderzoekt momenteel mogelijkheden om de cryptogemeenschap te ondersteunen door aan SQUID-verwante accounts en adressen op een zwarte lijst te zetten. Ook analyseert het bedrijf blockchaingegevens om de fraudeurs te identificeren, vertelt een woordvoerder aan Business Insider.

Binance zal relevante informatie doorspelen aan de autoriteiten. "Ons veiligheidsteam is als een teken van goodwill een onderzoek begonnen", laat de woordvoerder weten in een e-mail.

Een prijzenpot van 3 miljoen dollar

De SQUID-scam leverde de criminelen zo'n 3 miljoen dollar op. Volgens CNBC investeerden een groot aantal kleine beleggers hun spaargeld in de frauduleuze munt nadat ze op het nieuws zagen dat die, net als meme-coin Shibu Inu, in korte tijd fors in waarde steeg. Een koers die deze week door onstuimige speculatie ook weer fors is gedaald.

"Laten we eerlijk zijn. SQUID zal niet de laatste DeFi-scam zijn", schrijft Binance-topman Changpeng Zhao in een blogpost. Hij roept mensen op zich tegen dit soort frauduleuze praktijken te wapenen met kennis over crypto. Het afgelopen jaar betraden meer nieuwe en onervaren investeerders dan ooit tevoren de cryptomarkt.

"We bereiken een periode waarin speculatie piekt en mensen zoeken naar snelle manieren om rijk te worden. Als we eerlijk zijn, is het zeldzaam dat je een inleg honderd keer kunt terugverdienen. Als je dat lukt, dan heb je vaak gigantische risico's gelopen. Dat lijkt minder op investeren en veel meer op gokken."

Meer over crypto? Check dan ook eens deze artikelen: