• De cryptomarkt is weer volop in beweging, waarbij dezer dagen vooral de records van de ludieke  shiba inu coin opvallen.
  • De koers van de memecoin is in de afgelopen maand bijna 900 procent gestegen, waarmee shiba inu is doorgedrongen tot de top-10 van grootste cryptomunten.|
  • Toch zijn er geen duidelijke plannen om de shiba inu coin praktische en nuttige toepassingen te geen.

Deze week werden er op de cryptomarkt flink wat zogenoemde ‘altcoins’ (alternatieven voor de bitcoin) in de verkoop gedaan door cryptobeleggers. Er is één opmerkelijke uitzondering: de shiba inu coin blijft nieuwe records vestigen.

Deze memecoin is uit het niets opgekomen en figureert sinds kort op de lijst van grootste digitale munten, volgens gegevens van CoinMarketcap.

Shiba inu ontleent zijn identiteit net als de dogecoin aan het Japanse hondenras Shiba Inu.

Wat is shiba inu nu precies?

De shiba inu coin is een op het Ethereum-platform gebaseerd alternatief voor de dogecoin. Die munt is zelf al een parodie op het concept van cryptomunten en werd populair bij miljardairs als Elon Musk en Mark Cuban.

Maar is er plek voor meer dan één lolligheidje op de cryptomarkten? Dat blijft de vraag. "Ik weet niet of er ruimte is op de markt voor meerdere mememunten", zegt Chris Kline van vermogensbeheerder Bitcoin IRA tegenover Insider.

Shiba inu werd in augustus 2020 geïntroduceerd door een crypto-expert die zich 'Ryoshi' noemt. Zijn doel was naar eigen zeggen om af te stappen van "rigide sociale structuren en traditionele denkwijzen." In een 22-pagina's tellend artikel zet Ryoshi zijn ideeën omtrent de shiba inu coin uiteen. Hij noemde dit document toepasselijk een 'woof paper.'

In plaats van de bestaande structuren wil shiba inu een "experiment in gedecentraliseerde spontane gemeenschapsopbouw" zijn, en de macht teruggeven aan "de gewone mens."

Lees ook

Waarom is er nu een rally van de shiba inu coin?

Er zijn een paar redenen aan te wijzen voor de huidige opmars. Verschillende speculatieve invloeden lijken een rol te spelen.

Zo loopt er een petitie op de site Change.org die de populaire Amerikaanse beleggingsapp Robinhood oproept om de shiba inu coin te gaan aanbieden. Het idee is dat veel meer beleggers in de shiba inu coin gaan handelen, als die beschikbaar komt op Robinhood.

Als aanvulling hierop is er een online gemeenschap, het 'Shib leger', dat de opmars van de shiba inu coin ondersteunt.

Sinds deze week duiken echter ook rapporten op dat gehaaide professionele beleggers zich inlaten met de shiba inu coin en met grote handelsvolumes de koers beïnvloeden.

Grote cryptohandelaren kochten bijvoorbeeld sinds het begin van de week voor zo’n 160 miljoen dollar aan shiba inu-munten, meldt de nieuwssite Coindesk op basis van data van blockchaindatabedrijf Nansen.

Lees ook

De shiba inu coin heeft dus geen echte toepassingen?

Het is moeilijk te zeggen waar de munt toe dient – voor nu althans. John Wu van Ava Labs, de organisatie achter de cryptomunt avalanche zegt dat de shiba inu coin "niet is gebouwd voor geavanceerde toepassingsmogelijkheden, zoals lenen, handelen of gamen."

Omdat de shiba inu coin is gebouwd op het Ethereum-platform zou de cryptomunt in de toekomst in theorie kunnen werken 'smart contracts'. Dat zijn stukjes computercode waarin afspraken tussen partijen zijn vastgelegd en die automatisch worden uitgevoerd op een cryptoplatform, zonder tussenkomst van derden zoals banken.

Het is verder noemenswaardig dat de shiba inu coin niet is ontworpen om een zeer beperkte voorraad te hebben en uiteindelijk 1 biljard munten in omloop kan hebben. Dat is een miljoen miljard, dus een getal met 15 nullen. De bitcoin telt daarentegen mikt op een maximum aantal van 21 miljoen munten in omloop.

Hoeveel is een shiba inu nu waard?

De koers van de shiba inu coin is niet echt handzaam. De munt wordt zelfs na de recente rally verhandeld tegen slechts zo'n 0,000070 dollar. Dat betekent dat je voor 70 dollar al SHIB-miljonair bent

Lees over shiba inu ook: