Techmiljardair Bill Gates heeft zich uitgesproken over de grootste huidige ontwikkelingen in de techsector: Web3, de metaverse en AI (artificial intelligence). Over die eerste twee is de medeoprichter van Microsoft weinig enthousiast. Kunstmatige intelligentie noemt hij echter “behoorlijk revolutionair”.

Gates deelde zijn kijk op de techsector tijdens zijn jaarlijkse ‘Ask Me Anything’-sessie op het sociale platform Reddit. Hij beantwoordde een handvol vragen van gebruikers.

Een Reddit-gebruiker vroeg: “Vele jaren geleden, ik denk rond het jaar 2000, hoorde ik je op TV zeggen: ‘Mensen overschatten hoe het internet er over vijf jaar uit zal zien, en onderschatten hoe het er over tien jaar uit zal zien’. Is er op dit moment een grote technologische ontwikkeling in een vergelijkbaar stadium?”

AI heeft die potentie, antwoordde Gates. De mede-oprichter van Microsoft denkt echter dat Web3 en de metaverse niet zoveel voorstellen. Kunstmatige intelligentie noemde hij “behoorlijk revolutionair”.

De metaverse draait om het idee dat mensen via avatars in online werelden allerlei activiteiten kunnen ontplooien. Web3 heeft onder meer te maken met de inrichting van het internet op een manier die gebruikers meer controle geeft over hun data. Daarbij kan bijvoorbeeld blockchaintechnologie een grote rol spelen.

Gates is met name enthousiast over generatieve AI. Deze tak van kunstmatige intelligentie kan content, zoals teksten of afbeeldingen, creëren. "Ik ben behoorlijk onder de indruk van de snelheid waarmee deze AI's worden verbeterd. Ik denk dat ze een enorme impact zullen hebben."

Lees ook: Deze nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie is een enorme hype in Silicon Valley

Gates werd ook gevraagd wat hij vindt van ChatGPT, de door AI aangedreven chatbot die plotseling razend populair is geworden. De software haalt de krantenkoppen, omdat de chatbot in staat is teksten te genereren die door een mens geschreven lijken te zijn.

"Het geeft een glimp van wat komen gaat. Ik ben onder de indruk van deze hele aanpak en de snelheid van innovatie", antwoordde de techmiljardair.

Ondertussen wil Microsoft opnieuw een grote investering doen in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het bedrag kan oplopen tot 10 miljard dollar, zo meldden nieuwssite Semafor en persbureau Bloomberg op dinsdag.

Meer over AI? Check ook deze stukken eens: