• Apple heeft stilletjes tientallen e-boeken die zijn ingesproken door de computer toegevoegd aan zijn catalogus.
  • De stemmen Jackson en Madison zouden volgens Apple “natuurlijk klinken” en “gebaseerd zijn op mensen”.
  • Critici zeggen dat de stemmen geen menselijke nuance hebben en dat de consument niet zit te wachten op dergelijke computerstemmen.
  • Lees ook: Student ontwikkelt een app die door artifical intelligence geschreven teksten kan herkennen

Apple heeft stilletjes tientallen e-boeken in zijn audio-app geplaatst die zijn ingesproken door software op basis van kunstmatige intelligentie. De digitale stemmen Jackson en Madison vervangen de stemmen van mensen. Critici zeggen dat Apple met deze actie toont dat het niet snapt wat consumenten willen als ze naar een verhaal luisteren.

Volgens Apple zouden de digitale stemmen “natuurlijk klinken” en “gebaseerd zijn op mensen”. Maar sommige zinnen in de boeken worden op een vreemde manier uitgesproken en komen emotieloos over, stelt techsite Ars Technica. De AI-stemmen zijn volgens de reviewers dan ook geen vervanging voor echte mensen.

“Bedrijven zien de audioboekenmarkt en denken dat daar geld te verdienen valt”, zegt Carly Watters, een Canadese literaire vertegenwoordiger, tegen The Guardian. “Ze willen content maken, maar meer is het ook niet. Dat is niet waar consumenten naar willen luisteren. Er zit zoveel waarde in het inspreken en het vertellen van een verhaal.”

Critici maken zich zorgen over de innovatie. De stap naar digitale stemmen kan goedkoper zijn voor het bedrijf en ervoor zorgen dat ze sneller content kunnen maken. Maar tegenstanders stellen dat deze kostenbesparing te ver gaat. Het zou ten koste gaan van de luisterervaring.

"De verteller brengt een kunst met zich mee bij het maken van een audioboek en wij denken dat dat heel krachtig is. Ze zorgen ervoor dat de luisterervaring anders is dan het gedrukte boek en dat is een kunst die waarde toevoegt", zegt David Caron, een co-uitgever bij Canada's grootste uitgeverij van audioboeken, tegen The Guardian. "Als je een goed boek en een getalenteerde verteller hebt, dan komt daar iets speciaals uit. Dat is de investering waard."

LEES OOK: We vroegen de door artificial intelligence aangestuurde bot ChatGPT welke aandelen het goed gaan doen in 2023: dit was het antwoord