De hype die momenteel gaande is rond de door kunstmatige intelligentie aangestuurde chatbot ChatGPT draait vooral om het feit dat experts denken dat deze applicatie mogelijk in de toekomst Google van de internettroon kan stoten.

De vragen die ChatGPT kan beantwoorden, zouden volgens sommigen een natuurlijker en beter alternatief zijn voor de zoekresultaten die Google ophoest.

Mogelijk ziet Microsoft die potentie ook, want volgens The Information zou de techgigant uit Redmond bezig zijn op de chatbot te integreren in zoekmachine Bing. Hoe dit precies moet gaan werken, is niet helemaal duidelijk, maar het is op zijn minst interessant te noemen.

Zeker omdat er ook veel tegenstanders zijn voor het gebruik van ChatGPT als vervanging voor de zoekfunctie van Google. Er zijn al ontelbaar veel voorbeelden op het internet verschenen waarin de chatbot foutieve informatie deelt alsof het de waarheid is.

Waar Google bij een zoekvraag geen direct antwoord geeft, maar een selectie maakt van bronnen met links naar sites die mogelijk betrouwbare antwoorden kunnen geven, geeft ChatGPT zelf direct antwoorden zonder bronvermelding. ChatGPT maakt daarbij geen afweging tussen betrouwbare en dubieuze antwoorden.

Ook de CEO van OpenAI, maker van ChatGPT, zegt dat de chatbot niet geschikt is als alternatief voor internetzoekmachines. Al houdt hij natuurlijk een slag om de arm en zegt hij dat dit voor nu het geval is. In de toekomst zou het dus wellicht wel kunnen.

Reactie van Google?

Of Google met een tweede 'Code Rood' reageert op dit nieuws, weten we nog niet. Duidelijk is wel dat het zoekmachinebedrijf naar verluidt alles op alles zet om eigen toepassingen van artificial intelligence aanzienlijk te verbeteren in de aankomende periode. Vooralsnog zou het bedrijf nog geen concurrent van ChatGPT willen introduceren uit angst voor reputatieschade.

Of zoekmachine Bing van Microsoft met de integratie van ChatGPT ineens een geduchte concurrent wordt van Google, valt nog te bezien. Het marktaandeel van Google is 30 keer groter dan dat van Bing (90 procent versus 3 procent).

Daarnaast werkt Google al jaren met kunstmatige intelligentie om de zoekresultaten te verbeteren. De antwoorden op zoekvragen worden ook gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Alleen verwijst Google hierbij naar de geselecteerde bron, in plaats van dat de software een antwoord in eigen woorden omschrijft.

De mogelijke integratie van ChatGPT in Bing is niet heel erg verrassend, gelet op de banden tussen softwaregigant Microsoft en startup OpenAI. Niet alleen draait ChatGPT voor een prikkie op Azure-servers van Microsoft, ook ontving de startup investeringen van in totaal 1 miljard dollar van Microsoft. Daarnaast gebruikt Microsoft al toepassingen die zijn ontwikkeld door OpenAI in onderdelen van het Windows-besturingssysteem.

LEES OOK: Als ChatGPT zo slim is, waarom is de chatbot van de bank dan zo dom?