Heb je al die door AI gemaakte zelfportretten van collega’s en vrienden de afgelopen tijd voorbij zien komen? Dan ben je getuige van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Vorig jaar haalden AI-bedrijven 1,37 miljard dollar aan durfkapitaal op. Dat is meer dan de vijf jaar die ervoor kwamen bij elkaar opgeteld, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau PitchBook.

Insider vroeg 68 oprichters van bedrijven om voorspellingen voor hun branche in 2023. Daarbij stond één innovatie centraal: kunstmatige intelligentie. Velen zeiden te verwachten dat de technologie hun sectoren zal opschudden.

Austin Drabik, medeoprichter van wervingstechnologiebedrijf Helm, zegt dat AI door velen omarmd zal gaan worden dit jaar. “We zien in onze branche al een exponentiële groei, maar de waarde en voordelen worden groter en duidelijker voor bijna alle sectoren.”

AI wordt volwassen door gebruiksgemak

Aabesh De, oprichter en CEO van plantverzorgingsapp Flora, is het met Drabik eens. Hij gelooft dat internettechnologie, waaronder ook AI en augmented reality, zullen groeien in 2023. "We zien dat consumenten zich meer interesseren en verdiepen in deze technologieën."

Drabik denkt dat gebruiksgemak de belangrijkste aanjager is. AI-technologieën als ChatGPT en Dall-E 2, die grote lappen tekst en realistische afbeeldingen kunnen maken, zijn zeer eenvoudig te gebruiken.

Lees ook: Microsoft gaat mogelijk ChatGPT inzetten om zoekmachine Bing te versterken

Hij vergelijkt het met Web3: "Het is een van de belangrijkste redenen waarom Web3 niet aanslaat: het is niet makkelijk in gebruik voor een persoon zonder technische kennis."

AI kan een grote impact hebben op de gezondheidszorg

Veel ondernemers denken dat AI grote stappen zal maken in de gezondheidszorg.

Een van hen is Naveen Jain, oprichter en CEO van biotechbedrijf Viome. "Door het samenkomen van onderzoeksgegevens en AI kunnen we begrijpen welke biologische processen veranderen bij het ontstaan en de progressie van chronische ziekten, kanker en zelfs veroudering."

AI kan processen versnellen in meerdere sectoren

Ondernemers denken ook dat AI ingezet kan worden om de productiviteit binnen hun bedrijven te verhogen.

James More, medeoprichter van de abonnementendienst voor verzekeringen PorchPals, zegt bijvoorbeeld dat AI enkele van de personeelstekorten van de afgelopen jaren kan oplossen. "Simpele taken kunnen nu gedaan worden door slimme AI-software en -systemen."

Medeoprichter Thomas Henry Murray van voedingsbedrijf Waterdrop zegt dat AI gebruikt kan worden om teksten, beelden en audio te genereren. "De kwaliteit en snelheid van diensten zal hierdoor aanzienlijk toenemen."

Oprichter Brian Meiggs van My Millenial Guide, een grote op millennials gerichte website over persoonlijke financiën, zegt dat de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, data analyse en machine learning de bedrijfsvoering kan veranderen en sectoren kan opschudden. "Nu deze technologieën geavanceerder worden, stellen ze bedrijven in staat hun efficiëntie te verbeteren en hun winst te verhogen", zegt hij.

LEES OOK: We vroegen de door artificial intelligence aangestuurde bot ChatGPT welke aandelen het goed gaan doen in 2023: dit was het antwoord