Kalkoenhouderijen verwachten dat prijzen stijgen, maar bij poeliers is dit effect nog niet merkbaar.

Kalkoen, het traditionele kerstgerecht, wordt duurder door de stijgende graanprijzen. Doordat kalkoenen veel granen eten, zorgen de stijgende graanprijzen voor hogere productiekosten.

“In het afgelopen half jaar stegen steeg de graanprijs met ongeveer veertig procent”, vertelt René Arts, coördinator van BAV, een vereniging voor de 48 Nederlandse kalkoenhouderijen.

“Omdat de voerkosten ongeveer zeventig procent van de totale productiekosten van kalkoenen bedragen, zorgt de hogere graanprijs voor een duurdere kalkoen. Wij als kalkoenhouderijen moeten onze prijzen komend jaar zo’n 25 procent ophogen om te kunnen verdienen aan deze kalkoenen.”

Luxe kalkoen

Henk Coolen, eigenaar van kalkoenbroederij Coolen, levert luxe Kelly Bronze kalkoenen aan restaurants en gespecialiseerde poeliers. Volgens Coolen is de kostprijs van een kalkoen het afgelopen jaar met ongeveer twintig procent gestegen.

"Dit komt vooral door de hogere voerprijzen. Maar omdat we prijsafspraken hebben met voerleveranciers, konden we dat vooralsnog voor dezelfde prijs inkopen als vorig jaar. Zo hebben we de verkoopprijzen van onze kalkoenen dit jaar gelijk kunnen houden, ongeveer 16,50 euro per kilo. Wellicht worden de kalkoenen de komende jaren wel duurder."

Winkelprijs kalkoen

Volgens Arts en Coolen zal de stijgende kostprijs voor kalkoenen zorgen voor hogere prijzen bij poeliers. En ook in de supermarkten, waar je vooral delen van een kalkoen kunt kopen, zal het vlees duurder worden.

Toch merken de poeliers hier vooralsnog weinig van. Karl van Eekelen van Poelier 't Haasje uit Haarlem, verkoopt zijn kalkoenen voor een prijs van 11,75 euro per kilo. "Dit is 75 eurocent hoger dan vorig jaar",
stelt Van Eekelen. "Maar die prijsstijging is eerder te wijten aan inflatie dan aan stijgende voerprijzen."

De kalkoen blijft vlak voor de kerst te koop bij poeliers voor een gemiddelde prijs van rond de negen euro per kilo, terwijl kalkoenen tussen de drie en tien kilo kunnen wegen, blijkt uit een kleine rondgang van Z24 bij poeliers.

Liever reerug dan kalkoen?

Natuurlijk zijn er diverse alternatieven voor de kalkoen als kerstdiner. Maar kalkoenenvlees is nog steeds fors goedkoper dan alternatieve vleessoorten die veel gegeten worden met kerst.

Zo betaal je voor een fazant al dertien euro per kilo, eendenborstfilet kost je bijna dertig euro per kilo en een reerug is helemaal prijzig, met een gemiddelde prijs van ongeveer 45 euro per kilo.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl