• De Belgische douane deed afgelopen week een bijzondere vondst: lekkernijen die moesten doorgaan voor chocoladehazen bleken gemaakt van pure MDMA.
  • De paashazen wogen al gauw 1 of 2 kilo, schat een douanier. “Van 1 kilo maak je 6.000 xtc-pillen.” Een pilletje kost een euro of vijf.
  • Op een pakketje pillen uit België slaan douaniers in het buitenland volgens hun Belgische collega’s nog altijd minder snel aan dan op één uit Nederland.
  • Lees ook: Paaseitjes zoeken: volwassenen duwden kinderen opzij in Amerikaans shoppingcentrum om als eerste eitjes te scoren

De Belgische douane is bedacht op xtc die bezorgd wordt door de paashaas. Lekkernijen die moesten doorgaan voor chocoladehazen bleken afgelopen week gemaakt van pure MDMA, de grondstof voor de populaire partydrug.

De paashazen, van België op weg naar Hongkong, wogen al gauw 1 of 2 kilo, schat douanier Pol Meuleneire. “Van 1 kilo maak je 6.000 xtc-pillen.” Een pilletje kost een euro of vijf.

België is een vermaard chocoladeland, maar maakt ook meer en meer naam als knooppunt van de drugshandel. Antwerpen streeft Rotterdam voorbij als belangrijkste invoerhaven voor cocaïne uit Latijns-Amerika. En ook synthetische drugs als xtc worden steeds vaker via België verhandeld.

Op een pakketje pillen uit België slaan douaniers in het buitenland volgens hun Belgische collega’s nog altijd minder snel aan dan op één uit Nederland, dat al langer geldt als mekka voor drugslaboratoria.

De drugs worden vaak gemaakt in labs in boerenschuren en loodsen op het Nederlandse en Belgische platteland. Klanten van over de hele wereld bestellen online, waarna ze op de post gaan.

LEES OOK: Wat is Pasen en waarom is Goede Vrijdag niet voor iedereen een vrije dag?