In Litouwen hebben burgers 5 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld om een Turkse Bayraktar TB-2 drone te kopen voor het Oekraïense leger.

Het officiële Twitter-account van Litouwen vierde het succes van de crowdfundactie met onderstaand bericht. Het doel van vijf miljoen euro werd door middel van kleine donaties gehaald, laat de regering weten.

De Turkse Bayraktar-drones zijn de meest moderne en bewierrookte wapens in het Oekraïense arsenaal. Ze leveren het land succesvolle en vooral visuele overwinningen op tegen het Russische leger.

Al sinds het begin van de oorlog plaatst het Oekraïense leger video's online van succesvolle raketaanvallen van de drones op Russische tanks en andere gepantserde voertuigen.

Volgens Oekraïense strijdkrachten zijn Bayraktar-drones verantwoordelijk voor bijzondere militaire successen tegen de Russische aggressor sinds de invasie op 24 februari begon.
Volgens Oekraïense strijdkrachten zijn Bayraktar-drones verantwoordelijk voor bijzondere militaire successen tegen de Russische aggressor sinds de invasie op 24 februari begon.
Ukraine Armed Forces/Facebook/Insider

Oekraïense soldaten gebruiken de beelden van succesvolle aanvallen met de Bayraktar-drone in propagandavideo's om het Russische leger te bespotten. De militaire voertuigen zijn zelfs het onderwerp van een populair lied geworden dat hun gebruik in de oorlog viert.

Hoewel de Turkse drones - die gebruik maken van Oekraïense onderdelen - langzamer zijn en minder raketten kunnen dragen dan de Amerikaanse MQ-9 Reaper, zijn ze wel een stuk goedkoper.

Maar ze lijken wel steeds minder effectief. Eerder deze maand suggereerde een artikel in The New Yorker dat de Bayrakter-drones de afgelopen maanden minder schade hebben aangericht. Russische troepen zouden inmiddels veel behendiger zijn geworden in het uitschakelen van de voertuigen.

Het Amerikaanse tijdschrift wijst ook naar het uitblijven van nieuwe propagandavideo's die laten zien hoe de drones Russische gepantserde voertuigen uitschakelen.

Desalniettemin bedankte Oekraïne Litouwen op zaterdag met een eigen tweet.

Meeste wapens komen van westerse overheden

De Litouwse crowdfundactie werd georganiseerd door online televisieomroep Laisves TV, dat in 2016 werd opgericht. De inzamelingsactie was een ongebruikelijke toevoeging aan de stroom internationale militaire hulp die Oekraïne sinds de invasie ontvangen heeft.

De meeste wapens, militaire uitrusting en materieel die Kiev ontvangt, komen rechtstreeks van overheden in Noord-Amerika en Europa. Ook accepteert Oekraïne sinds de Russische invasie donaties - van bitcoins tot dollars - voor hun strijdkrachten.

Wat de Litouwse inzamelingsactie zo bijzonder maakt is het feit dat het gericht was op het kopen van een specifiek stuk materieel. De Oekraïense ambassadeur in Litouwen, Beshta Petro, vierde het succes met een televisieinterview met Laisves.

"Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat gewone mensen geld hebben ingezameld om zoiets als een Bayraktar te kopen. Dit is zonder precedent. Het is ongelofelijk", zei Petro.