De oorlog in Oekraïne heeft al duizenden soldaten en burgers het leven gekocht, waarbij Rusland er na ruim drie maanden strijd nog niet in is geslaagd om een beslissend voordeel te halen. De strijd concentreert zich momenteel in het oosten van Oekraïne, waar Rusland probeert om de regio’s Loehansk en Donetsk te veroveren om deze uiteindelijk te verbinden met een landstrook aan de kust die de Krim met het oosten van Oekraïne verbindt.

De afgelopen dagen zijn er tekenen dat de Russen wat oprukken in Oost-Oekraïne, maar er is nog geen doorslaggevende overwinning geboekt.

De Russische president Vladimir Poetin heeft echter nog een paar militaire troeven achter de hand, volgens militaire experts. Specifiek gaat het om twee ‘superwapens.’, meldt Business Insider Deutschland.

Russisch pantservoertuig BMPT-72 ‘Terminator’

Eén van de Russische troeven betreft het gepantserde voertuig dat de naam BMPT-72 ‘Terminator’ draagt. Dit is niet zozeer bedoeld voor de strijd tegen tanks en andere pantservoertuigen in open terrein, maar specifiek voor inzet in stedelijk gebied.

De BMPT-72 wordt doorgaans bemand met drie tot vijf soldaten. Het pantservoertuig beschikt over vier raketwerpers, twee snelvuurkanonnen, twee granaatwerpers en een lichter machinegeweer.

De 'Terminator' is gebouwd op het chassis van een T-72 tank maar heeft betere bescherming aan de boven- en zijkanten. Het pantservoertuig beschikt ook over een afweersysteem om aanvallen met lasergeleide bommen af te slaan. "Dit voertuig heeft een relatief hoge overlevingskans en kan effectieve aanvalsondersteuning bieden", zegt beleidsmedewerker Gustav Gressel van de denktank European Council on Foreign Relations hierover tegen weekblad Der Spiegel.

De BMPT 72 'Terminator' zou bij inzet in stedelijke gebieden meer flexibiliteit moeten bieden in vergelijking met ander pantservoertuigen, mede omdat het wapentuig ook onder een steile hoek omhoog gericht kan worden om huizen te beschieten. Deze maand is de BMPT 72 voor het eerst in Oekraïne gesignaleerd.

De Britse geheime dienst heeft bevestigd dat het pantservoertuig in Oost-Oekraïne bij de strategisch belangrijke stad Severodonetsk is ingezet.

Volgens de Britse geheime dienst heeft het Russische leger echter slechts een tiental exemplaren van de BMPT-72 tot zijn beschikking. Het pantservoertuig is nooit in serieproductie vervaardigd. Ook is dit wapen nog niet uitgebreid ingezet een echte oorlogssituaties.

Het krachtigste wapen van Poetin: intercontinentale raket Sarmat

Het potentieel meest destructieve wapen dat Poetin kan inzetten, is de intercontinentale Sarmat-raket, die met kernkoppen kan worden uitgerust. De raket heeft een reikwijdte van 18.000 kilometer en heeft bij de NAVO de codenaam 'SS-X-30 Satan 2' gekregen. De Russische president heeft eerder een verkapt dreigement uitgesproken voor de inzet van dit wapen, dat volgens Poetin ook de modernste luchtafweer kan omzeilen.

De vraag is wel of Poetins 'superwapens' echt het verschil kunnen maken. Zoals gezegd zijn er van het BMPT-72 pantservoertuig maar een beperkt aantal beschikbaar. En wat betreft de inzet van de Sarmat-raket: daarmee zou de Russische leider een grens overschrijden die tot een directe confrontatie met de NAVO kan leiden.

De vraag is of Poetin nog sterk genoeg staat om de Russische militaire leiding mee te krijgen voor een zware escalatie van de oorlog, of dat er dan zodanig verzet zou ontstaan dat Poetin via een paleiscoup zou worden afgezet.

Zelenski hoopt op snelle levering Amerikaanse raketsystemen

Intussen hoopt de Oekraïense president Volodimir Zelenski komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

Oekraïne hoopt onder meer dat de Amerikanen een geavanceerd raketsysteem gaan leveren. Het gaat om het zogeheten Multiple Launch Rocket System (MLRS), dat is een meervoudige raketwerper met een bereik tot zo'n 300 kilometer.

"Het is lastig vechten als je wordt aangevallen van 70 kilometer afstand en je niks hebt om je mee te verdedigen. Oekraïne kan Rusland terugdringen tot achter het IJzeren Gordijn, maar dan moeten we daarvoor effectieve wapens hebben", schrijft presidentieel adviseur Michailo Podoljak op Twitter. "Als het Westen werkelijk wil dat Oekraïne de oorlog wint, is het dan misschien niet eens tijd om ons MLRS te geven?"

Volgens Amerikaanse media overweegt het Witte Huis de levering van deze wapens momenteel en kan een besluit in de komende dagen vallen.

Oekraïne meldde eerder zaterdag al andere wapensystemen te hebben ontvangen, zoals houwitsers uit de Verenigde Staten en Harpoon-raketten uit Denemarken, waarmee vijandelijke schepen kunnen worden aangevallen.

LEES OOK: Hoe ziek is Poetin? Een tijdlijn van de gezondheidsproblemen van de Russische president